14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Prima Casa: cumparatorii n-au "muscat"

Prima Casa: cumparatorii n-au „muscat”

» Dupa prima luna de la demararea proiectului guvernamental, doar preturile garsonierelor contabilizeaza un avans de peste 3%, potrivit monitorizarii realizate pe Bucuresti de autorul blogului Index Imobiliar.

» In intervalul iulie 2008-iulie 2009, scaderea preturilor apartamentelor este de aproximativ 40% (cel mai mult au pierdut apartamentele cu doua camere – 41%, iar cel mai ieftin au scapat cele cu patru camere – 35%).

Bancile se dovedesc reticente, cumparatorii – prudenti, iar preturile apartamentelor din Bucuresti raman "cuminti": eventualele ajustari mai consistente ale preturilor n-au afectat "mediile" (apartamentele ieftine de la periferie s-au mai scumpit pentru a se apropia de 60.000 euro, iar cele scumpe din zonele semicentrale s-au mai ieftinit, evolutii care s-au anulat reciproc in mare parte). Potrivit monitorizarii realizate de Renderman, autorul blogului Index Imobiliar, pe baza anunturilor care sunt postate de vanzatori in ziarul Anuntul Telefonic, exista chiar scaderi.

Apartamentele de trei camere s-au ieftinit in iulie cu 1,9% fata de iunie (e vorba de pretul mediu pe metru patrat), pana la 1.197 euro. Cel mai bine au mers garsonierele, care sunt si cel mai aproape de pragul de 60.000 euro, fixat de Guvern. Pretul mediu a avansat cu 3,8%, la 44.560 euro (pe metrul patrat – 1.216 euro). Apartamentele cu doua camere au ramas aproape pe loc (±0,1%), la un pret mediu de 69.475 euro (1.224 euro/mp – rezultatele pe fiecare sectiune sunt obtinute prin monitorizarea a 500-800 de anunturi, de trei ori pe saptamana). In sfarsit, ajungem si la apartamentele de patru camere, care raporteaza o usoara apreciere (±0,9%). Este vorba de preturile cerute de vanzatori, nu si cele de realizare a tranzactiilor (o negociere reusita include un discount de minimum 5-10%).

Vesti proaste pentru vanzatori: tendinta de apreciere n-are forta
Cresterea timida a preturilor inceputa dupa tam-tam-ul facut de Guvern la lansarea Programului "Prima Casa" a inceput sa dea semne de oboseala la inceputul acestei luni. Astfel, in ceea ce priveste garsonierele, de la un pret maxim atins luna trecuta, de 45.900 euro (17 iunie), proprietarii au mai coborat pretentiile, probabil vazand numarul mic de tranzactii derulate pana in prezent, la un pret mediu de 44.659 euro, inregistrat pe 3 august.

Recapitulare dupa 12 luni de declin
Fata de luna iunie 2008, preturile medii inregistreaza corectii de aproximativ 40%. Garsonierele s-au ieftinit cu 39,1% la pretul mediu si 40,6% in ceea ce priveste pretul pe metrul patrat. Apartamentele cu doua camere au scazut cu 40,8% (-40,3% la pretul pe metrul patrat); apartamentele cu trei camere au pierdut 41,4% la pretul mediu si 40,7% la cel pe metrul patrat, iar cele de patru camere au coborat cu 35,3% daca ne raportam la pretul mediu si cu 32,3% la pretul pe metrul patrat.

Cum decurg ostilitatile pe piata chiriilor
Disparitia cumparatorilor s-a reflectat si in valoarea chiriilor, supraoferta generata de proprietarii care nu reuseau sa vanda, conducand la corectii pe toate segmentele. Index Imobiliar monitorizeaza evolutia preturilor solicitate de proprietari la inchirierea imobilelor din Bucuresti incepand din septembrie 2008. De la 400 euro/luna, chiria medie ceruta pentru o garsoniera, aceasta a scazut la 299 euro (3 august). Este o scadere de 25%, care devine insa mai blanda daca ne raportam la valorile in lei (aproximativ jumatate din aceasta evolutie este cauzata de deprecierea leului). La apartamentele de doua camere, chiria medie calculata este de 403 euro, fata de 600 euro in septembrie 2008.

Scaderea mai accentuata a valorii chiriilor pentru apartamentele de doua camere (peste 32%) poate fi explicata prin disproportia dintre numarul garsonierelor si cel al apartamentelor de doua camere si prin diferenta de costuri la intretinere.
In sfarsit, pentru apartamentele de trei camere, chiria lunara medie dorita de proprietari s-a redus, in ultimele 10 luni, de la 860 euro la 550 euro (-36%).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă