4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Prețul carburanților la pompă, tot mai mare. Noi scumpiri pe bandă rulantă

Prețul carburanților la pompă, tot mai mare. Noi scumpiri pe bandă rulantă

 

Prețul mediul al benzinei este de 5,16 lei/litru, în timp ce motorina a ajuns la 5,24 lei. Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 2,8%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 7 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 3,6%, astfel că pentru un plin șoferii plătesc acum cu 9 lei mai mult, potrivit datelor sintetizate de peco-online.ro.

Comparativ cu data de 14 septembrie, înainte ca Guvernul să introducă supraacciza de 32 de bani pe litru, benzina e mai scumpă în medie cu 36 de bani pe litru, ceea ce a scumpit plinul cu 18 lei. Prețul motorinei a crescut și mai mult: cu 53 de bani pe litru, astfel încât proprietarii de mașini diesel plătesc acum cu 26,5 lei mai mult pentru un plin. 

Cel mai mare salt de preț s-a înregistrat pe 15 septembrie, când a intrat în vigoare prima parte din supraacciză, de 16 bani pe litru. Atunci premierul Mihai Tudose a declarat însă că de vină este uraganul Irma, care a scumpit petrolul, nu Guvernul, care a mărit fiscalitatea.

Miniștrii s-au făcut că plouă

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că nu știe cât costă carburanții, fiindcă nu are carnet de conducere. La rândul său, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat că nu a urmărit cum a evoluat preţul carburanţilor la pompă după aplicarea supraaccizei. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, pe 2 octombrie, când a intrat în vigoare cea de-a doua etapă de introducere a supraaccizei, că el n-a remarcat vreo scumpire a carburanților. Președintele PSD, Liviu Dragnea a afirmat, tot atunci, că prețul carburanților a crescut din cauza companiilor și nu a supraaccizei Guvernului Tudose. Pe 7 august, adică în urmă cu patru luni, carburanții costau 4,63 de lei. 

Șoc în Arabia Saudită

Scumpirile nu se vor opri aici. Cotația barilului de petrol Brent a crescut ieri la bursa londoneză până la 62,44 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, după ce prințul moștenitor Mohammad bin Salman din Arabia Saudită a luat măsuri pentru a-și consolida puterea prin înființarea unui comitet anticorupție, care a decis arestarea unor înalți oficiali și oameni de afaceri, transmite Reuters. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de țiței din lume.

Piața locală a carburanților este dominată de patru jucători: OMV Petrom, Rompetrol, MOL și Lukoil. Prețurile sunt stabilite în funcție de cerere și ofertă, de concurența internă, dar și de cotațiile produselor petroliere.   

Prețul energiei pe bursa românească, cel mai mare din regiune

Turbulențele de pe piața locală a energiei continuă. Ieri România a înregistrat iar cel mai mare preț al electricității din regiune, pe Piața de Ziua Următoare (PZU) a bursei OPCOM. Astfel, energia s-a tranzacționat cu un preț mediu de 71 de euro/MWh, față de 65,4 euro/MWh în Ungaria, 63,67 euro/MWh în Slovacia sau 53,37 euro/MWh în Cehia, țările cu care e cuplată piața locală. Prețul din România, de 326 de lei pe MWh, a fost de peste două ori mai mare față de acum o săptămână, când prețul mediu era de 145 de lei pe MWh, potrivit datelor operatorului pieței. Energia tranzacționată pentru intervalul orar 17:00 – 19:00, când e vârf de consum, a atins prețul de 570 de lei/MWh. Prețurile ridicate au fost înregistrate deși energia hidro se afla pe primul loc în topul surselor de producție, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, luni dimineață la 10:30, producția de energie a țării era următoarea: 27,98% hidro — 2.208 MW, 26,03% cărbune — 2.054 MW, 17,46% nuclear — 1.378 MW, 17,18% hidrocarburi — 1.356 MW, 6,78% eolian — 535 MW, 3,97% foto — 313 MW, 0,60% biomasă — 47 MW. Lunea trecută, când prețul pe PZU era de doar 145 de lei pe MWh, producția de energie eoliană a fost de 2.245 MW.

Consumul național luni la ora 10:30 era de 8.092 MW, mai mare decât producția, care a ajuns la 7.903 MW. Diferența de 190 de MW reprezintă importuri de energie.

Consumatorii decontează

Orice scumpire de pe PZU se va reflecta în facturile populației, dar și a celorlalți consumatori, dat fiind că furnizorii achiziționează un procent mare din necesar de pe această piață spot, riscantă și fluctuantă. Deja tarifele au crescut de două ori, la 1 iulie și la 1 octombrie, cu procente semnificative, peste 10% cumulat. Consiliul Concurenței a investigat condițiile de piață din acest an, dar a decis că nu au fost înțelegeri de preț. Primele creșteri spectaculoase au avut loc în ianuarie, când ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că sunt probleme cu stocurile de cărbune. Imediat după aceste declarații, prețurile au atins valori – record. Potrivit surselor noastre, furnizorii au reacționat și s-au grăbit să cumpere de pe PZU, ca să se asigure cu energie, efectul fiind majorarea prețurilor.

Cele mai citite

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...
Ultima oră
Pe aceeași temă