12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Pregătirea unui examen care poate schimba o carieră

Pregătirea unui examen care poate schimba o carieră

Î.Mă pregătesc pentru un examen foarte greu, care va fi peste câteva săptămâni. Dacă îl iau, sunt şanse să mi se schimbe viaţa, pentru că presupune un nou traseu profesional. Sunt extrem de entuziasmat, dar mi-e teamă să nu mă lovesc de un eşec. Cum ar trebui să mă pregătesc pentru un asemenea „hop”, care poate fi unul pozitiv, dar oricând unul negativ? Menţionez că în timpul ăsta, lucrez la o firmă dintr-un alt domeniu, dar nu mă dedic extrem activităţii.

R.Pregătirea pentru un astfel de examen important are cel puţin trei componente principale:

1. PREGĂTIREA TEHNICĂ

Presupun că aveţi ceva materiale de învăţat. Este foarte util să aplicaţi acum tehnicile de învăţare eficientă care funcţio­nează în cazul dumneavoastră, şi pe care, probabil, le-aţi mai utilizat cu succes în alte examene din viaţa dumneavoastră. Pot fi: împărţirea materiei pe teme, crearea de rezumate, sublinierea cu culori pe cărţi, discuţiile pe teme de examen cu colegi etc.

2. ORGANIZAREA MEDIULUI

Organizarea mediului vă permite ca timp de o lună sau cât mai aveţi la dispoziţie să vă concentraţi doar pe pregătirea pentru examen şi să nu vă distragă altceva. De exemplu, puteţi să faceţi: un orar special de învăţat zilnic, chiar cu împărţirea materiei pe zile, un anunţ către prieteni, familie cu rugămintea să nu vă distragă în următoarea perioadă cu propuneri de activităţi alternative, amenajarea unui loc special pentru învăţat, fără elemente care distrag atenţia şi în funcţie de preferinţe, afişarea în locuri preferate a unor foi cu informaţii importante din materia de studiat etc.

3. PREGĂTIREA ­PSIHOLOGICĂ

O importanţă foarte mare o are modul cum vă raportaţi, cum gândiţi despre acest examen. Teama pe care o resimţiţi este normală şi nu cred că este bine să o inhibaţi cu totul. Pur şi simplu, acceptaţi faptul că vă este şi teamă şi că este un lucru natural, mai ales în condiţiile acestui tip de examen. Mutaţi-vă însă concentrarea gândurilor pe „ce pot să fac ca să obţin cele mai bune rezultate pentru mine” şi efectiv faceţi acele lucruri! Iar atitudinea pe care eu o cred cea mai sănătoasă în astfel de situaţii este ceva de genul: „Da, este un examen important pentru mine. Îmi doresc foarte tare să-l trec şi cred că voi reuşi dacă mă voi pregăti temeinic. Dacă însă nu voi reuşi, nu va pica cerul, ci va fi o experienţă din care voi avea cu siguranţă ce învăţa”. Este ideal să aveţi vise, dorinţe, fără a avea aşteptări!

CRISTINA NICULE, Psiholog şi consultant, Danis Consulting

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă