20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Obiectiv 2015: Mai multe femei la conducerea marilor companii

Obiectiv 2015: Mai multe femei la conducerea marilor companii

Femeile ar trebui să constituie 30%  din conducerea de vârf a marilor companii din Uniunea Europeană, cotate la bursă, până în 2015, conform unei rezoluţii europene, dar fără caracter obligatoriu. Dacă măsurile voluntare naţionale nu reuşesc să crească ponderea femeilor în posturi decizionale, trebuie să se recurgă la adoptarea legislaţiei europene.

Cum femeile reprezintă doar 10% din directorii celor mai mari organizaţii europene, membrii Parlamentului European (PE) solicită Comisiei Europene (CE) şi statelor membre să pună în aplicare noi politici care să crească numărul femeilor la conducerea marilor companii. Printre propuneri se regăsesc dezvoltarea capacităţilor individuale ale femeilor în cadrul companiilor, prin cursuri de formare şi alte forme de sprijin profesional, cum ar fi consilierea şi crearea de reţele.

În acelaşi timp, statele membre ar trebui să introducă măsuri speciale privind îngrijirea copiilor, îngrijirea persoanelor în vârstă şi stimulentele fiscale pentru întreprinderi sau alte modalităţi de a ajuta femeile şi bărbaţii în afaceri, pentru a concilia viaţa familială cu cea profesională.

Mai mult, PE recomandă ca recrutarea pentru poziţiile de conducere corporativă să se bazeze pe competenţele necesare, calificările şi experienţa candidatului.

Propunere legislativă

De asemenea, în cazul în care măsurile voluntare nu ating în mod corespunzător obiectivele legate de ponderea femeilor, membrii PE solicită CE să propună o nouă legislaţie până în 2012, inclusiv cote, pentru a creşte reprezentarea femeilor în cadrul organelor de conducere ale întreprinderilor la 30% până în 2015 şi la 40% până în 2020.  

Modelul norvegian

Norvegia reprezintă o referinţă, dat fiind faptul că a fost prima ţară care a adoptat o legislaţie ce fixează cote în vederea creşterii, în mod semnificativ, a reprezentativităţii femeilor în cadrul organelor de conducere ale întreprinderilor. Legislaţia pusă în aplicare în anul 2003 a întâmpinat, la început, multă rezistenţă. La iniţiativa, nu a ministrului Egalităţii, ci a ministrului Comerţului şi Industriei, legislaţia a obligat întreprinderile să se conformeze obiectivului privind o pondere minimă de 40% de femei care ocupă funcţii în cadrul consiliilor de administraţie ale societăţilor cotate la bursă, cu riscul penalizărilor/dizolvării în cazul nerespectării acestuia. Această legislaţie a cunoscut rezultate tangibile.

Studiile au arătat că firmele cu un procent mai ridicat de femei tind să funcţioneze mai bine din punct de vedere comercial şi financiar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă