19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Nutriţionist, expert în alimentaţie

Nutriţionist, expert în alimentaţie

Nutriţionistul poate să-şi desfăşoare activitatea în cabinete private de consiliere pe teme de nutriţie, spitale sau grădiniţe, pentru elaborarea meniurilor zilnice, sau săli de fitness pentru oferirea de diete sportivilor.

„Nutriţionistul este specialistul care consiliează pacienţii în privinţa alimentaţiei sănătoase sau alimentaţiei adaptate pentru diverse situaţii – afecţiuni medicale, stări fiziologice sau activităţi sportive. De asemenea, el trebuie să fie vectorul răspândirii informaţiilor corecte despre alimentaţie în presă”, susţine Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat CIO din cadrul Centrului de Nutriţie Superfit.

De asemenea, pentru a-şi desfăşura activitatea, un specialist în nutriţie are nevoie de bune abilităţi de comunicare pentru a putea construi o relaţie eficientă cu pacienţii săi. „Nutriţionistul trebuie să aibă o bună capacitate de comunicare, atât cu pacienţii, cât şi cu mass media. Un regim alimentar, oricât de bun şi bine alcătuit ar fi, nu va fi pus în aplicare de către pacient dacă acesta nu are încredere în specialist care se construieşte printr-o bună comunicare”, precizează Damian.

Cunoştinţe diverse

Nutriţionistul nu trebuie să deţină cunoştinţe doar din nutriţie, ci şi din medicină, chimie, psihologie sau biologie. El activează într-un domeniu care necesită îmbinarea mai multor ştiinţe. „Nutriţionistul trebuie să fie pregătit să răspundă la o mulţime de întrebări privind alimentaţia, comportamentul alimentar, compoziţia corporală, particularităţi ale alimentelor, dar şi probleme medicale, activitate fizică”, explică doctorul Şerban Damian.

Mai mult, activitatea unui nutriţionist presupune consilierea pacientului său pentru a oferi sugestii şi soluţii. „Colaborarea cu nutriţionistul este în general una de lungă durată, mai ales când este vorba de probleme serioase, cum ar fi obezitatea”, constată Damian.

„Practic, nutriţionistul interacţionează cu persoanele care au nevoie de consiliere pe probleme de nutriţie, le analizează stilul de viaţă şi le oferă sfaturi pentru problemele constatate sau pentru obţinerea unor performanţe mai bune în activităţile curente sau cele speciale precum sport. Pentru persoanele cu afecţiuni medicale, nutriţionistul alcătuieşte regimuri alimentare adaptate la necesităţile acestora”, adaugă specialistul.

Studii superioare

Pentru a profesa, un nutriţionist trebuie să deţină studii superioare cu specializare în medicină, biologie, alimentaţie, farmacie sau chimie. Studiile sunt absolut necesare, ţinând cont că uneori poate fi în joc sănătatea pacientului.

„Nu este suficient să citeşti câteva cărţi oarecare, ci, mai întâi, trebuie sa clădeşti o temelie, respectiv să studiezi anatomie, fiziologie, biochimie, şi, abia apoi, să începi studiul nutriţiei, într-o manieră sistematică, sub îndrumarea unor persoane avizate.

Iar acest lucru se poate întâmpla doar într-un mediu universitar”, precizează Şerban Damian, care spune că în piaţă există nutriţionişti fără nici un fel de pregătire, mai ales că această problemă nu este reglementată.

Detalii

Nutriţionistul este expertul care rezolvă diferitele probleme cu privire la o nutriţie sănătoasă. În general, acesta lucrează în servicii de sănătate publică, unde colaborează cu medici specialişti pentru asigurarea unei nutriţii echilibrate şi curative în conformitate cu ultimele descoperiri medicale în acest domeniu.

Mai mult, în instituţiile de sănătate, nutriţionistul stabileşte servirea hranei pentru pacienţi, în funcţie de starea lor de sănătate şi de nevoile lor. De asemenea, el poate lucra la întreprinderile mari de alimentaţie publică unde va monitoriza în special respectarea regulilor unei nutriţii echilibrate.

Obligaţiile includ adesea controlul unităţilor de alimentaţie publică, supravegherea respectării standardelor alimentare, pregătirea meniurilor, calcularea valorii energetice şi biologice a alimentelor.

Nu în ultimul rând, nutriţionistul poate să lucreze în sanatorii, în cantinele din grădiniţe şi şcoli, în organizaţii de caritate, în institute de cercetări sau în firme de consultanţă.

Sursa: www.go.ise.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă