Cei mai bogați o sută de români au pe mână averi cumulate de 15,5 miliarde de euro, iar 54% din acestea au fost construite pe baza relațiilor cu statul, adică așa-numitul „capitalism de cumetrie”, conform unei analize NewMoney, realizată pe baza unui studiu al revistei The Economist și a Topului 300 Capital „Cei mai bogați Români”, ediția 2016.
Raportat la Produsul Intern Brut al României de anul trecut, estimat la circa 169 de miliarde de euro de Comisia de Prognoză, averea cumulată de cei mai bogați români reprezintă circa 9% din PIB, iar partea de capitalism de cumetrie – 5%.
Capitalismul de cumetrie, bazat pe relația cu statul (sau „crony capitalism”, cum îl denumește The Economist), a fost experimentat de România încă de la începutul anilor `90. Sintagma a intrat în limbajul comun în special după ce fostul președinte Ion Iliescu a folosit-o în urmă cu 15 ani într-un discurs în fața Parlamentului, unde arăta că „un grup de indivizi interesați parazitează finanțele statului, naționalizând pierderile lor și reținând profitul”.