3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Mii de slujbe disponibile în call-center-uri

Mii de slujbe disponibile în call-center-uri

Abilităţile de comunicare, limbile străine, dar şi cunoştinţele de operare a calculatorului au devenit indispensabile într-o Românie în care call-center-urile au ajuns principalii angajatori.

Criza economică a schimbat radical portretul-robot al angajatorului mare din România. Dacă înainte de şubrezirea economiei el era fie din domeniul construcţiilor, fie din cel financiar , activa în 90% din cazuri în Bucureşti şi nu se uita neapărat la calificarea candidatului (cazurile directorilor de sucursale cu liceul la bază sunt notorii), acum el este de cele mai multe ori din domeniul tehnologiei înalte sau din cel al serviciilor conexe şi caută obligatoriu forţă de muncă supracalificată şi cunoscătoare de limbi străine.

„Se angajează masiv în outsourcing. Vorbim despre servicii pentru companii mari, unele din străinătate. Call-centerul este o afacere care merge bine pe timp de criză. De asemenea se caută specialişti în domeniul programării şi cel în al componentelor pentru calculatoare. Aici vorbim în primul rând despre companiile multinaţionale, cum ar fi HP sau Oracle”, ne explică Ovidiu Vîlceanu, directorul fimei de consultanţă Sales Consulting. Acesta aminteşte că Bucureştiul deja nu mai este singura zona a ţării unde se fac angajări importante ofertele mutându-se uşor şi către zona Banatului şi a Ardealului. Salariul unui programator, de exmplu, porneşte din jurul valorii de 1.000 de euro şi poate ajunge chiar până la 5.000 de euro, în funcţie de cunoştinţele angajatului.

Telefonistul-vedetă cu accent european

Firmele de outsourcing, categorie în care se încadrează şi call-center-urile par să înflorească pe timp de criză. De ce ne explică tot Ovidiu Vîlceanu. „Outsourcingul presupune în primul rând reducerea costurilor pentru companiile care apelează la aşa ceva. Ori pe timp de criză tăierea costurilor este un lucru vital.” Prin lumea angajatorilor circulă deja o ştire cu aer de legendă. Se pare că mai multe firme de profil părăsesc India (cea mai cunoscută ţară în acest sector) şi vin în România pentru că potenţialilor clienţi nu le place accentul specific Punjabi. Mai mult, companiile specializate şi-au rezolvat o mare problemă anul acesta prin reducerea costurilor cu salarizarea ca urmare a venirii crizei. Un operator call-center care lucrează 8 ore pe tură de zi ajunge la 350-400 de euro, în timp ce, dacă lucrează noaptea el poate câştiga şi 500-600, de euro pe lună.

Experienţa şi diploma contează mai mult

În ceea ce priveşte exigenţele angajatorului, ele s-au rafinat faţă de perioada pre criză. Specialiştii în resurse umane spun că supracalificările(de tipul masteratului) şi experienţa în domeniu au crescut ca importanţă. „Fiecare caută pe timp de criză şă îşi eficientizeze afacerea. Este mai puţin timp pentru training la locul de muncă. Se caută angajaţi cât mai eficienţi, deci cât mai specializaţi sau cu experienţă”, spune Vâlceanu. Schimbarea de atitudine ţine şi de faptul că piaţa muncii este suprasaturată de cerere. „În ceea ce îi priveşte pe angajatorii ce au recrutat personal în 2009, aceştia au avut   posibilitatea să îşi aleagă candidatul potrivit dintr-un număr  mult mai mare de cv-uri depuse şi ca atare şi-au permis să  solicite experienţă relevantă pentru postul pe care îl aveau disponibil şi, eventual, să ofere acelaşi salariu ca în anii trecuţi, fără să mai acorde neapărat alte pachete de beneficii”, comentează şi Laura Chilom, consultant al e-jobs. 

Angajează şi băncile

Domeniul financiar, lovit puternic de criză prin diminuarea cererii de credite, nu mai este la fel de activ ca în anii trecuţi. Totuşi, asta nu înseamnă că nu mai angajează deloc. În fapt, după cum se vede pe site-urile specializate, instituţiile de credit angajează câteva sute de oameni. Faţă de perioada precriză, însă, când cele mai căutate specializări erau cele de agent de vânzări sau de analist de credite acum băncile caută mai ales personal IT sau consilieri bancari. În ofertele băncilor regăsim şi posturi de casieri, dar şi posturi de şefi de departamente. Salariile oferite sunt şi ele de criză, un analist de risc, de exemplu, fiind plătit cu doar 400 de euro, faţă de 600-700 de euro minimum cât primea înainte de criză. 

 

Fişa postului pentru cele mai accesibile joburi

Operator Call- Center

Cerinţe la angajare:

cunoaşterea avansată a cel puţin a două limbi străine

cunoştinţe medii de operare a computerului (Windows, Microsoft Office)

studii minime liceul

abilităţi de comunicare

Responsabilităţi:

Contactează clienţi din baza de date a companiei

Oferă asistenţă clienţilor (rezervări la hotel la aeroporturi, restaurante etc.);

Vinde produse cum ar fi carduri de credit sau asigurări

Participă la realizarea de sondaje de opinie prin telefon

Beneficii:

Contract de muncă

Training

Posibilitatea de a lucra în ture

Salariu fix (350 de euro)+ bonusuri

 

Operator calculator

Cerinţe la angajare:

rapiditate în tehnoredactare

rezistenţă la stres şi sarcini de rutină

atenţie mare la detalii

cunoaştere avansată a unei limbi de circulaţie europeană

minimum liceu

Responsabilităţi:

operarea de date

introducerea de formulare în limbi străine (formularele conţin rezultate ale unor studii de piaţă sau date ale unor clienţi care au optat pentru produsele promovate de firma noastră)

Beneficii:

Salariu în funcţie de volumul de muncă (minimum 800 de lei)

Training

 

Programator

Cerinţe la angajare şi responsabilităţi

Experienţă 3 ani programare sau un an programare PHP

Bună cunoaştere a limbajului PHP 5 ( OOP, lucrul cu baze de date, sistem de fişiere, sesiuni, cookie-uri s.a.m.d)

Bună cunoaştere a sintaxei SQL

XHTML (cel puţin pentru nivelul implementării unei soluţii pe un layout grafic realizat anterior), CSS.

JavaScript-cel puţin un nivel de înţelegere ce permite scrierea/modificarea şi debugging-ul de cod.

Beneficii:

Contract de muncă full-time

Salariu minimum 1.500 de euro

 

Topul celor mai multe oferte de joburi:

Bucureşti

Cluj- Napoca

Braşov

Timişoara

Constanţa

Iaşi

Sibiu

Galaţi

Oradea

Arad

Târgu-Mureş

 

Domenii cu cele mai multe posturi:

Customer Client Service (inclusiv call-center)

IT

Marketing, Cercetări, Sondaje (inclusiv call-center)

Turism, Hoteluri

Topul call-center-urilor angajatoare:

Genpact

Computer Generated Systems

CallPoint New Europe

Sykes

XL World

Competence Call Center.

2.600 locuri de muncă au disponibile primele cinci call-center-uri din ţară

Cele mai citite

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Discrepanțe uriașe pe piața agricolă din UE: În România, un hectar de teren arabil costă de 34 de ori mai puțin decât în Malta

România s-a situat printre statele cu prețuri accesibile, cu o medie de 8.414 euro/ha Prețurile terenurilor arabile în Uniunea Europeană au înregistrat variații semnificative în...
Ultima oră
Pe aceeași temă