1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Micile furtisaguri incep sa nu mai tina

Micile furtisaguri incep sa nu mai tina

» Angajatorii sunt tot mai atenti cu bunurile companiei. Sistemele de supraveghere si paza sunt la ordinea zilei in firmele care nu vor sa sufere mici pierderi din cauza furturilor marunte.

In Germania, un muncitor pakista-nez a fost concediat pentru ca si-a incarcat, de mai multe ori, telefonul mobil la munca, desi stia ca nu are voie. In Romania, inca se mai pleaca acasa cu "ceva" de la serviciu, insa angajatorii au inceput sa ia tot mai des masuri de supraveghere a salariatilor, astfel incat asemenea situatii sa fie tot mai rare.
Cu toate acestea, angajatii inca folosesc imprimanta si copiatorul in interes personal, iau cate o agenda, "pentru ca e buna de cadou", si vaneaza pixurile, hartia de scris, caietele, agrafele, guma de sters, pentru ca sunt foarte bune pentru "ala micu’, la scoala". In afara de aceste furtisaguri, se mai poate vorbi si despre petrecerea timpului excesiv pe site-uri in interes personal, inclusiv pe cele de jocuri on-line, sau de utilizarea masinii de serviciu pentru diverse comisioane. "Sunt cazuri in care se vorbeste foarte mult la telefonul mobil sau la cel fix, iar laptopul de serviciu devine depozitar de muzica, poze si filme, fiind transportat acasa in acelasi scop", spune Sorin Faur, director de resurse umane la BDO Conti Audit.

Nicolae R. (50 de ani, din Iasi) este inginer la o firma de constructii. Pana la inceperea crizei, el avea la dispozitie masina de serviciu si in timpul sau liber. "Mergeam cu ea la rude si, ori de cate ori era nevoie sa duc pe cineva din familie in afara localitatii, o faceam cu drag. Benzina o plateau cei de la firma. Nu-mi cerea nimeni socoteala. Daca n-ar fi venit criza, probabil ca as fi continuat tot asa. Doar trebuie sa am si eu un castig de pe urma patronului, nu?", spune barbatul. Acum insa, orice traseu al sau este monitorizat cu atentie, iar masina nu mai sta parcata in fata blocului unde locuieste Nicolae, ci la firma.

De la restrictii la concediere
Exista o gama larga de masuri de protectie din partea companiilor: de la rationalizarea consumabilelor pana la instalarea unor camere de luat vederi si instituirea unui sistem strict de paza si control. Se mai practica instalarea unor coduri de identificare unica la copiator si impunerea unor restrictii (la benzina, minute la telefon, site-uri nonbusiness sau ore petrecute pe internet, coduri de identificare unica la copiator). Iar aceste masuri deja se iau in numeroase firme.

"Riscul pe care si-l asuma angajatii depinde de cat de clar este specificat in Regulamentul de Ordine Interioara ce inseamna «folosirea bunurilor companiei in interes personal». In cazul in care se remarca un abuz, angajatul poate primi un avertisment verbal, apoi unul scris, poate fi nevoit sa suporte anumite sanctiuni, ajungandu-se in situatii extreme si la desfacerea contractului de munca", este de parere Antonia Hotu, analist resurse umane la compania Inner Look, din Bucuresti. Ea considera ca, daca angajatul vrea sa-si pastreze locul de munca si stie ca, utilizand in interes personal, fara acordul angajatorului, bunurile proprietatea companiei, va fi dat afara si poate chiar si dat in judecata, cu siguranta se va gandi de doua ori inainte de a ajunge intr-o astfel de situatie.

Desigur, angajatul se poate alege doar cu o mustrare, dar in orice situatie, subliniaza Sorin Faur, asupra lui va exista o umbra de neonestitate care va fi greu de combatut si care, in timp, il poate opri pe cel in cauza sa evolueze in companie din cauza unui incident de acest gen reamintit la momentul potrivit. Mihaela Scarlat, specialist resurse umane la Advice Human Resources, din Bucuresti, atrage atentia asupra faptului ca micile furtisaguri vor iesi, mai devreme sau mai tarziu, la iveala: "Fie angajatul va fi prins direct de catre sef, fie se va gasi un coleg care sa informeze seful. Chiar daca inainte colegii erau complici".
Specialista mai subliniaza ca, din pacate, comportamentul de furt este contagios: "Se merge pe ideea ca, daca faptasul nu este prins, atunci pot incerca si altii. si cercul celor care se bucura pe nedrept de bunurile companiei creste, producand uneori pagube mari".

Unde este limita
Granita intre decenta si abuz depinde foarte mult de structura persoanei, de educatie si de limitele impuse prin regulamentele firmei si legislatie. "Cunoasterea Regulamentului de Ordine Interioara, si nu doar semnarea sa de catre angajati, care de multe ori nu-l citesc, si a legislatiei este extrem de importanta. si asta pentru a se evita ajungerea in situatii delicate de abuz sau furt, care nu avantajeaza nici angajatul si nici angajatorul", spune Antonia Hotu.
Bunul-simt este intotdeauna o masura, dar, realist vorbind, sunt indicate niste limite clar trasate si masurabile. "De exemplu, un director poate beneficia de utilizarea nelimitata a telefonului de serviciu. Atat timp cat acest lucru este clar specificat, nimic nu i se poate reprosa. si totusi, daca se observa la un moment dat o folosire exagerata a telefonului, chiar si cel caruia i se permite utilizarea «nelimitata» va trebui sa dea o explicatie rezonabila", spune Sorin Faur.

» Saracia si mentalitatea
Specialistii sunt de parere ca mentalitatea de tipul "sa iau ceva de la patron, ca se poate" are ratiuni istorice, tinand de perioada comunista. "Atunci astfel de comportamente erau mult mai raspandite decat astazi, deoarece statul nu avea grija de bunurile sale. Astazi, micile furtisaguri tin insa in egala masura si de saracie. Unii incearca sa se scuze spunand ca in rare cazuri salariul acopera cu adevarat munca depusa. De aceea, ei se considera indreptatiti sa «compenseze» in acest fel, cat de cat, pana la nivelul salarial considerat corect", explica Sorin Faur.

Cele mai citite

Acordul pentru avioanele F-35, moment istoric

România a semnat, joi, la Palatul Victoria, acordul pentru achiziția avioanelor F-35, marcând un moment crucial în modernizarea Forțelor Aeriene Române Ceremonia a fost prezidată...

Erling Haaland își prelungește contractul cu Manchester City! Ce salariu va câștigă norvegianul

Erling Haaland va continua să joace pentru Manchester City, urmând să semneze un nou contract care îi va aduce un salariu impresionant. Manchester City, campioana...

Cum să te pregătești pentru SAF-T fără stres și costuri suplimentare pentru afacerea ta 

Odată cu implementarea obligatorie a raportării SAF-T pentru toate firmele începând cu 1 ianuarie 2025, antreprenorii trebuie să se pregătească pentru a evita stresul și costurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă