17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Medicii din România caută 
siguranţă

Medicii din România caută 
siguranţă

MedLife a deschis săptămâna trecu­tă Hyperclinica Băneasa şi a anunţat că va recruta 150 de oameni, dintre care 50 de medici. Despre ce tipuri de cadre 
medicale caută clinicile private 
şi care sunt cerinţele doctorilor români la angajare am discutat 
cu Nicolae Marcu, director executiv MedLife.

MedLife a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că va angaja 50 de medici pentru noile sedii pe care le va deschide în 2010. Şi alte clinici mari şi-au prezentat în ultima perioadă planurile de dezvoltare. Cum va face faţă piaţa, care are totuşi un număr limitat de cadre medicale?

Practic, noi ştiam că undeva în martie-aprilie-mai deschidem Băneasa. Ştiam că vom avea între 20 şi 25 de cabinete, cu un nucleu de proctologie. Asta era intenţia noastră. Am început pur şi simplu să căutăm. De multe ori şi medicii noştri sunt o forţă de recrutare. Dar avem recruteri, oameni specializaţi, care se ocupă de asta. Probleme avem, de exemplu, dacă vrem să luăm un anes­tezist de top. Un anestezist de top nu se poate lua printr-un anunţ. El nu se va uita niciodată. Iar atunci ne implicăm la nivel managerial.

Recrutaţi şi medici români din străinătate?

Există o tendinţă, de circa doi ani, a medicilor români de a reveni în ţară. Am avut solici­tări din Statele Unite, din Germania. Voiau să vină deoarece în stră­inătate nu mai aveau veniturile pe care şi le doreau. Dar se întorc în funcţie de ce le oferi. Primul lucru de care întreabă sunt con­diţiile de muncă. Cei din ţară se interesează în primul rând de stabi­litate.

În ce sens?

Ne întreabă pur şi simplu ce presupune contractul cu noi, dacă pot fi daţi afară. Cum să fie daţi afară? Există contract ca la stat, cu aceleaşi obligaţii, cu aceleaşi drepturi. Mai mult, ei au dreptul, la un an de zile, la un curs în afară plătit de MedLife, dar şi să discute zona salarială, când doresc, cu superiorii lor.

În ce măsură mai există o temere a medicilor de a renunţa la locul de muncă de la stat în favoarea celui din sistemul privat?

Se tem din cauza siguranţei. Vin şi spun: „Eu am un loc 
sigur de muncă la spitalul meu sau la cabinetul meu”. Dar şi-au dat seama că şi un spital mare se poate închide.

Ce medici veţi angaja pentru Hyperclinica Băneasa?

În general, medici specialişti. Vom avea doi medici de familie, doi generalişti, care vor asigura probabil şi urgenţele, iar în rest specialităţi. Ne vom orienta şi în funcţie de cereri. Cei mai mulţi sunt deja angajaţi, dar, de exemplu, dacă zona va cere mai multă pediatrie, ne vom orienta în acest sens. Cel mai simplu este să ridici nişte ziduri şi să cum­peri aparatură. Mai greu este să găseşti medici.

Spuneaţi că vă este destul de uşor să recrutaţi.

Poate fi mai greu, deoarece noi nu vrem medici. Noi vrem locomotive, nu vagoane care să meargă din inerţie.

În ceea ce priveşte personalul mediu sanitar, s-a simţit 
puternic exodul asistentelor?

În spital poate, acolo unde este nevoie de asistente de bloc operator şi asistente de ATI. În rest, nici o problemă.

Veţi recruta şi în provincie?

Noi vom deschide anul acesta Hyperclinica la Cluj, deci 
sigur vom angaja şi acolo. 
Este mult mai complicat de găsit oameni în provincie, deoarece acolo fiecare medic are cabinetul lui, cu aparatură, şi este greu să le oferi ceva în plus. Singurul lucru pe care îl putem noi oferi este conceptul de hyperclinică, ceea ce presupune toate specialităţile adunate într-un singur loc.

Căutaţi şi medici tineri sau numai cu experienţă?

Eu cred că ar trebui să existe pe anumite specialităţi medici permanenţi, iar pe altele, în zona de spital, un nume mare, dar care să aibă back-up.

Care este primul lucru la care vă uitaţi într-un CV?

Eu nu mă uit în CV-uri. Le triază colegii mei de la Resurse Umane, iar mie îmi trimit doi sau trei oameni, iar eu mă uit numai la cum relaţionează, cum descriu aria profesională, cum se văd în viitor. Nu mă interesează CV-urile, deoarece am văzut medici care aveau şi 80 de cursuri făcute în ultimul an şi erau cursuri pe internet.

Care este nivelul mediu de salarizare în zona privată?

Îmi este greu să vă spun care este nivelul mediu. La începători este undeva la 2.000 de lei, în timp ce un medic care are şi activitate chirurgicală la spital câştigă lejer 3.000-4.000 de euro. Dar acest medic acasă nu prea se mai duce. Dacă vorbim de ginecologie, un medic bun cu experienţă poate câştiga şi 1.000 de euro la o naştere, şi calculaţi câte naşteri poate avea într-o lună.

În loc de CV
Fondator, împreună cu mama sa, Mihaela Cristescu, al MedLife, Nicolae Marcu 
a absol­vit în 1996 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Medic psihiatru, Nicolae Marcu şi-a făcut reziden­ţiatul la Spitalul „Al. Obregia” 
din Bucureşti. Acum este director executiv 
la MedLife, dar şi psihiatru, o dată 
pe săptămână, în cadrul clinicii.

Psihiatru şi director 
executiv

Sunteţi director executiv, dar şi psihiatru. De ce v-aţi păstrat jobul iniţial?
Lucrez din 1998, de când eram rezident, 
o dată pe săptămână, şi mi-am păstrat această zi în primul rând pentru a nu mă deteriora profesional şi, în al doilea rând, pentru a avea contact cu clienţii.

Cum aţi ajuns în zona administrativă?
MedLife avea nevoie de un coordonator pe partea medicală, ceea ce sunt şi acum, chiar dacă nu pe hârtie. Partea executivă este o parte forţată, nu sunt un executiv. Am vrut să stau printre medici şi să recrutez, dar nu am ales eu zona administrativă.

Cele mai citite

Un pod peste Tisa de la granița cu Ucraina intră în reparații capitale

Podul peste Tisa intră în reparaţii. De luni vor fi restricţii, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00. În baza studiilor făcute de către...

Un vagon al unui tren de marfă cu cereale a deraiat la ieșirea din stația Valu lui Traian

Un vagon al unui tren de marfă încărcat cu cereale a deraiat, sâmbătă, la ieşirea din staţia Valu lui Traian. Circulaţia feroviară se desfăşoară...

Rusia lovește orașul ucrainean Kosteantînivka: 3 morți și 3 răniți

Un atac rusesc asupra oraşului Kosteantînivka a ucis trei persoane şi a rănit alte trei. Acesta a vizat atât un bloc de locuinţe, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă