Î.De patru ani ocup un post-cheie într-o companie destul de mare, iar la evaluările anuale obţin note foarte bune. Totuşi, nu sunt pe deplin fericită şi mă întreb dacă nu cumva ar trebui să fac o schimbare în carieră. Sincer, nu ştiu ce anume aş vrea să fac şi nici măcar ce anume mă nemulţumeşte din ceea ce fac în prezent. Cum să devin pasionată de ceea ce fac? Ce pot face pentru a schimba această ambiguitate?
R.Atunci când rezultatele exterioare arată bine totuşi aveţi un sentiment de nemulţumire difuz, el poate să vină mai dintre profunzime, de la nivelul valorilor proprii în viaţă. Este posibil ca una sau mai multe din acele valori personale, care funcţionează ca nişte ghiduri, principii în viaţă, să nu fie satisfăcute pe deplin în actualul loc de muncă sau echilibrul dintre viaţa profesională şi personală să nu fie realizat.
Pentru a conştientiza valorile şi apoi a înţelege cât sunt de împlinite în viaţa actuală, este nevoie de un proces de căutare în interiorul fiinţei. Este posibil ca singură să vi se pară greu să îl realizaţi, mai ales dacă nu aveţi acest exerciţiu, şi de aceea v-aş recomanda ajutorul unui consilier/coach. Dacă doriţi să încercaţi această căutare de una singură, atunci rezervaţi-vă mai multe „sesiuni” de timp în care să fiţi singură, fără prea multe elemente care să vă distragă atenţia şi să vă propuneţi să fiţi onestă faţă de propria persoană.
În aceste momente, începeţi prin a scrie zece lucruri care contează cu adevărat în viaţa dumneavoastră: valori, principii de viaţă. Apoi, din cele zece, eliminaţi-l pe cel mai puţin important şi apoi, din cele nouă, pe cel mai puţin important… şi tot aşa. Veţi obţine o ierarhie, rămânând la final cu primele 3-5 cele mai importante lucruri a fi împlinite în viaţă. Apoi, luaţi-le pe rând şi gândiţi-vă în ce măsură în acest moment ele se regăsesc în viaţa profesională. Dar în viaţa personală? Dacă nu se întâmplă asta, cum le puteţi obţine?
În altă sesiune de „lucru” cu propria persoană, analizaţi stadiul actual al vieţii proprii şi răspundeţi la următoarele întrebări: „În ce măsură mă simt antrenată în rutine, obiceiuri cunoscute, care nu-mi mai creează satisfacţii, provocări? Care sunt acestea? Ce aş vrea să fac altceva?”; „Cum aş vrea să mă simt la locul de muncă/în viaţa personală?”. Într-un alt pas, scrieţi o scrisoare imaginară unui prieten drag, în care îi descrieţi cu multe detalii viaţa dumneavoastră ideală, asemenea unei poveşti imaginare. Recitiţi scrisoarea aceasta cel puţin o dată pe săptămână şi notaţi orice idee apare pentru a vă apropia de acest ideal.