25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Lăzăroiu: În Spania persistă confuzia legată de modul în care vor fi...

Lăzăroiu: În Spania persistă confuzia legată de modul în care vor fi aplicate restricţiile de muncă

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, că în rândul autorităţilor spaniole persistă confuzia legată de modul în care vor fi aplicate restricţiile de muncă pentru români, însă, cu toate acestea, Spania manifestă interes pentru forţa de muncă din România, citează NewsIn.

„Spania doreşte să reanalizeze restricţiile la sfârşitul lui 2012. Înţelegem situaţia dificilă prin care trece, însă dorim ca decizia de ridicare a restricţiei să nu fie luată unilateral, dacă este posibil chiar anul acesta, ci să fie analizată pe fiecare sector de activitate în parte”, a precizat Lăzăroiu, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii mai multor firme din Bucureşti care recrutează şi intermediază forţa de muncă pentru piaţa muncii din Spania.

Potrivit demnitarului, în România există peste 1.730 de agenţi care plasează forţă de muncă în străinătate.

Ministrul Muncii a mai spus că la discuţia pe care a avut-o cu circa 20 de reprezentanţi ai unor astfel de firme nu au fost semnalate schimbări majore cu privire la reintroducerea restricţiilor la 22 iulie.

În opinia lui Lăzăroiu, statul român are obligaţia să respecte şi să pledeze pentru libera circulaţie a forţei de muncă şi să-i protejeze chiar şi pe piaţa forţei de muncă din străinătate pe românii care lucrează.

„Comparativ cu România, Spania trece printr-o situaţie mult mai dificilă. Astfel că, dacă noi avem o rată a şomajului de 7,5%, Spania are şomaj de 21%. Dacă, în România, deficitul bugetar trebuie redus de la 6,5 la 4,4, în Spania el trebuie redus de la 9 la 6″, a explicat demnitarul.

Lăzăroiu a mai subliniat, o dată în plus, că restricţiile de muncă se vor aplica doar în cazul românilor care intenţionează abia acum să lucreze în Spania, şi nu pentru cei aflaţi deja acolo. Ministrul Muncii a reamintit şi că Executivul a adoptat recent memorandumul privind înfiinţarea unui contact center – o linie telefonică gratuită pentru românii din Spania, cu scopul prevenirii abuzurilor legate de aplicarea restricţiilor pentru muncitorii români.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, 861.584 de români sunt la muncă în Spania, dintre care se estimează că aproximativ 300.000 lucrează că contract de muncă, 200.000 beneficiază de ajutor de şomaj sau sunt în căutarea unui loc de muncă, iar restul prestează muncă la negru.

Spania a anunţat restricţionarea pieţei muncii pentru români din cauza şomajului care a crescut la circa 20%, potrivit unor surse comunitare citate de RFI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă