5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Jobul săptămânilor: Barman, artist al băuturilor

Jobul săptămânilor: Barman, artist al băuturilor

Meseria de barman presupune pe lână prepararea de cocktailuri şi servirea clienţilor, şi asigurarea unui spectacol pentru consumatori. Mai mult, un barman trebuie să ştie să recomande o băutură şi să se adapteze după fiecare client.

Barmanul joacă un rol important în dezvoltarea unui bar, club sau restaurant. Astfel, alegerea celui mai bun specialist în băuturi se face după criterii bine stabilite. Un anunţ de angajare pentru o astfel de poziţie spune că un barman ideal trebuie să fie muncitor, flexibil, orientat spre client şi jucător de echipă.

În plus, cunoştinţele de limba engleză sunt esenţiale şi o limbă suplimentară este un avantaj. „Să ştii să comunici cu orice client este vital. Am avut arabi şi chiar japonezi pe care a trebuit să-i servesc, dar am avut norocul că ştiau engleză. Oricum, încurajez ca măcar câteva fraze să ştii din cât mai multe limbi străine pentru a te descurca la bar”, explică Ionuţ Codreanu, barman de şapte ani.

În plus, mai nou, un barman trebuie să se asigure şi de spectacolul din cluburi. „Barmanul este el însuşi un entertainer (persoană care se ocupă de divertisment – n.r.), respectiv trebuie să ştie cum să-şi «îmbrace» de fiecare dată preparea unei băuturi pentru a oferi show”, completează tânărul.

Avantaje

Mihai Luca, bar trainer & consultant în cadrul Barmania, menţio¬nează că un barman bun trebuie să fie în primul rând „pasionat de această frumoasă meserie”. Astfel, abilităţile necesare se pot dezvolta pe parcurs. „Nimeni nu s-a născut învăţat, aşa că nu putem să zicem că doar anumite persoane sunt potrivite pentru profilul de barman. Să nu uităm că «pofta vine mâncând»”, precizează Luca.

Mai mult, să lucraţi ca barman presupune importante avantaje, mai ales în condiţiile în care sociabilitatea este o caracteristică care vă defineşte. „În calitate de barman intri în contact cu oameni din diferite clase sociale şi întâlneşti caractere diferite. În plus, eşti tot timpul la curent cu ce se întâmplă pe piaţa HoReCa, participi la competiţii de profil, poţi merge la diferite seminarii şi întâlniri cu oameni din domeniu”, susţine Mihai Luca.

De asemena, meseria de barman oferă şi posibilitatea de perfecţionare continuă prin participarea la traininguri, cursuri de perfecţionare sau la activităţi organizate de producători sau importatori de băuturi. „Nu în ultimul rând, poţi să mergi la evenimente private cu agenţiile de profil şi, de ce nu, dacă eşti destul de bun, poţi merge chiar singur. Totul depinde de tine, dacă vrei să evoluezi şi să te automotivezi, pentru că altfel nu poţi să rămâi printre cei mai buni”, adaugă Luca.

Curs de calificare

Pentru a putea lucra ca barman, este recomandat să deţineţi o diplomă care să ateste cunoştinţe în domeniu. „Mulţi barmani nu au nici măcar o calificare, dar, acum, angajatorii caută aşa ceva, mai ales dacă nu ai experienţă”, spune Ionuţ Codreanu.

De exemplu, Barmania susţine cursuri de formare profesională pentru barman preparator. Evaluarea participanţilor presupune susţinerea unui test teoretic şi a unei probe practice.

Cursurile sunt predate de formatori acreditaţi, participanţi şi câştigători la diverse competiţii naţionale şi internaţionale de profil. La finele cursurilor, viitorii barmani pot deţine cunoştinţe despre: atribuţiile specifice postului de barman, noţiuni de igienă şi ospitalitate, cunoaşterea echipamentelor din dotare, metode de preparare a cocktailurilor, precum şi noţiuni privind băuturile, servire rapidă, mixologie, cafea şi tehnici de vânzare.

Obligaţii

să servească băuturi în locurile destinate acestora, respectiv în baruri;
să servească clienţii la bar;
să primească comenzi de la ospătarii care servesc la mese;
să amestece băuturile, să le servească şi să încaseze contravaloarea lor;
să se asigure că fructele, diferitele ingrediente şi materii prime folosite la băuturi sunt refrigerate sau păstrate în condiţii corespunzătoare;
să respecte regulile de igienă şi de curăţenie la locul de muncă.
să întreţină echipamentul de bar – pahare, băuturi, mixere, shakere;
Sursa: www.go.ise.ro

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Record de produse contrafăcute, confiscate de oficialii vamali europeni

China rămâne principalul furnizor de produse contrafăcute Oficialii vamali europeni au confiscat un număr de record de produse contrafăcute în 2023, potrivit unui raport recent...

Sadiq Khan, primarul Londrei, îl acuză pe Donald Trump de rasism și islamofobie

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, i-a reproşat preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, că l-a atacat în timpul primului său mandat (2017-2021) din...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă