11.4 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Jobul săptămânii: Regizor de film, creator şi manager

Jobul săptămânii: Regizor de film, creator şi manager

Un regizor are nevoie de mult simţ artistic pentru elaborarea unui film, dar şi să ştie să coordoneze întreaga echipă pe care o are în subordine. Pentru acest lucru, un regizor trebuie să fie amestecul dintre un artist şi un lider, respectiv creativitate şi autoritate.

Regizorul de film este creatorul principal al filmului, iar în desfăşurarea activităţii sale este nevoit să lucreze cu o echipă formată din operatori, scenarişti, actori, tehnicieni etc. În general, regizorul are rolul de a coordona toţi colaboratorii pentru atingerea scopului artistic. Din acest motiv, regizorul este unul dintre puţinii care se află în permanenţă pe platoul de filmare şi supervizează toate etapele importante creării unui film, de la elaborarea decupajului regizoral, până la stabilirea formei finale a filmului.

Sebastian Mihăilescu, tânăr regizor, spune că meseria pe care şi-a ales-o presupune să îţi placă să te joci şi să simţi nevoia de a crea ceva care este în legătură directă cu interiorul tău. Totuşi, pentru a face acest lucru, trebuie să rămâi pe drumul de la idee la produsul final. „Apar întâi frânturile de idei, iar totul te influenţează. Tu eşti ca un burete care absoarbe tot. Potriveşti toate aceste frânturi ca într-un puzzle şi mergi mai departe. Când crezi că «puzzle-ul» este complet şi eşti entuziasmat de el, te apuci să filmezi”, explică Mihăilescu.

Abilităţi

Regia de film este un domeniu care presupune multă muncă, originalitate, dar şi lucrul în echipă. Sebastian Mihăilescu mărturiseşte că atunci când se află la filmări este destul de organizat şi se mişcă destul repede, abilitate vitală într-o lume în care fiecare minut contează. „Totul este greu, dar trebuie să crezi în ce faci şi să fii autentic. Niciodată nu eşti mulţumit de ce a ieşit, dar următoarele proiecte şi idei te ţin în cursă”, completează tânărul.

Site-ul FilmSchools.com prezintă viitorilor regizori opt calităţi pe care trebuie să le deţină şi pe care ar trebui să şi le dezvolte pentru o carieră de succes. Prima dintre ele este autoritatea, atribut fără de care un regizor nu poate conduce o echipă pentru a crea un film de excepţie. Evident, autoritatea nu trebuie să fie exagerată, ci folosită cu tact pentru ca un regizor să se asigure că lucrurile decurg conform planului.

Pentru delegarea diferitelor sarcini, un regizor are nevoie de abi­li­tăţi excelente de comunicare. El trebuie să împărtăşească clar obiec­tivele şi să se asigure că au fost percepute de fiecare membru al echipei. Mai mult, este nevoie şi de creativitate pentru a genera idei care pot construi un produs final solid, dar şi de o coerenţă în exprimare pentru ca regizorul să se asigure că transmite decizii clare care să coordoneze corect şi logic întreaga echipă. În plus, ţinând cont că majoritatea filmărilor sunt contratimp, un regizor trebuie să facă faţă presiunii existente pe un platou şi să gestioneze foarte bine situaţiile de stres. De asemenea, FilmSchools.com subliniază faptul că un regizor trebuie să fie deschis la părerile celor din jur şi să ia în considerare ideile care pot fi productive, dar şi să cunoască foarte bine echipamentele cu care se lucrează pe un platou pentru a înţelege toate procesele tehnice.

Nu în ultimul rând, un regizor are nevoie de o viziune clară asupra produsului final şi să nu piardă din vedere niciodată conceptul propus iniţial. 

Admitere

Regia de film se poate studia în cadrul Facultăţii de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. ­Caragiale”, Bucureşti. Pentru admiterea de anul acesta, înscrierile se fac până pe 30 ­august pentru 14 locuri bugetate şi două cu taxă. Pentru înscrierea la concursul de admitere este obligatoriu un portofoliu cuprinzând o scrisoare de intenţie, zece fotografii realizate de candidat, un exerciţiu filmic realizat de ­candidat cu durata de trei – cinci minute.

După absolvire, universitatea specifică pe ­site-ul oficial (www.unatc.ro) că absolvenţii facultăţii vor dovedi o bună mobilitate ­profesională şi adaptabilitate la ­cerinţele ­dinamice ale pieţii, atât în domeniul ­cinematografiei, cât şi în domeniile conexe ale comunicării şi audiovizualului.

Cei care se pregătesc pentru admiterea din anii următori pot lua parte la cursurile de ­pregătire organizate de universitate.

Detalii

Regizorul filmului, pe baza scenariului literar, întocmeşte scenariul regizoral (sau decupaj) al viitorului film, care este, în esenţă, o transcriere cinematografică a celui literar. Aici, regizorul îşi expune viziunea sa de ansamblu a subiectului, maniera sa de tratare a tuturor aspectelor hotărâtoare ale filmului. Conţine o descriere completă şi precisă a fiecărei secvenţe, a fiecărui cadru de filmare, durata şi lungimea lor, indicaţii privind locul şi timpul acţiunii, metode de filmare, conţinutul coloanei sonore privind dialogurile, muzica, efecte sonore speciale şi, ce este mai important, cele referitoare la interpretarea actoricească.

Regizorul de film, este omul care asigură unitatea conceptivă de realizare a operei cinematografice, filmul.

Sursa: OraCoolblog.wordpress.com

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Rezultate Liga Campionilor: FC Barcelona-Bayern Munchen 4-1/Manchester City- Sparta Praga 5-0

FC Barcelona a învins-o pe Bayern Munchen cu 4-1, miercuri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a Ligii Campionilor la...

Israelul a lovit de zece ori în suburbiile sudice din Beirut miercuri seara

Agenţia de presă libaneză Ani a anunţat miercuri seara zece lovituri israeliene în suburbiile de sud ale Beirutului, bastion al mişcării islamiste Hezbollah, după...

Ciucă nu mai are deloc încredere în PSD și nu va mai intra la guvernare cu acesta

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la preşedinţie, a declarat, miercuri, că "nu mai există niciun fel de încredere în Partidul Social Democrat", menţionând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă