19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Jobul săptămânii: Consilier în alăptare

Jobul săptămânii: Consilier în alăptare

Un specialist în lactaţie oferă sprijin profesionist pentru mame şi bebeluşi în perioada sarcinii şi după naştere, pe toată perioada alăptării. În România, această meserie poate fi practicată doar în paralel cu profesia de medic, moaşă sau asistent medical.

 

Un consultant în lactaţie este un profesionist din domeniul sănătăţii specializat pe managementul clinic al alăptării. Chiar dacă în România această meserie nu este cuprinsă în Clasificarea Ocupaţiilor, în alte ţări are un statut bine definit. Consultanţii în lactaţie sunt certificaţi de International Lactation Consultant Association (ILCA), o organizaţie internaţională profesională non-guvernamentală a International Bord Certified Lactation Consultants.

„În străinătate, această meserie este promovată în cadrul spitalelor, maternităţilor, dar şi în cadrul conferinţelor de obstetrică, pediatrie, neonatologie sau alăptare. Sunt organizate periodic seminarii de formare şi au loc sesiuni de examinare. În unele ţări, este recunoscută ca ocupaţie de sine stătătoare”, susţine Irina Popescu, preşedinta Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare (ANNA).

Fără drept de liberă practică

Totuşi, în România, activează consilieri în alăptare certificaţi ILCA, iar numărul lor este în creştere. Claudia Bider Heim, consultant ILCA, povesteşte că iniţial a început să lucreze ca moaşă liberală, dar că s-a lovit extrem de des de probleme de alăptare. „Pregătirea mea de moaşă din Elveţia includea şi o parte importantă despre îngrijirea post-natală maternă şi infantilă şi alăptarea. Totuşi, am simţit nevoia să mă specializez şi să aflu mult mai multe despre problemele din timpul alăptării şi soluţiile lor în cazuri mai complexe”, mărturiseşte Bider Heim, care spune că pentru ea nu a fost o problemă pentru a oferi consultanţă în lactaţie, deoarece este şi moaşă.

„Pentru cineva care nu este deja un cadru medical, este imposibil să primească drept de liberă practică în România”, adaugă Bider Heim. Prin urmare, persoanele certificate sunt nevoite să îşi desfăşoare activitatea de consilier în alăptare în paralel cu profesia de bază precum cea de medic, asistent medical sau moaşă.

Curs de specializare internaţional

Pentru a deveni consilier în alăptare, trebuie urmat un curs de formare susţinut de un consultant în alăptare cu drept de formator acreditat de ILCA. „La noi, seminarul pentru acreditare este susţinut de Marta Mureşan, medic primar pediatru, doctor în medicină”, explică Irina Popescu.

În urma certificării, consilierul poate oferi sprijin profesionist pentru mame şi bebeluşi în perioada sarcinii şi după naştere, pe toată perioada alăptării. Informaţiile sale sunt actualizate constant de cele mai noi cercetări în domeniu şi sunt în consens cu recomandările UNICEF şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii). Pe lângă informaţiile valoroase, consultantul vine în întâmpinarea nevoilor mamelor prin sprijin practic în rezolvarea unor situaţii dificile cum ar fi: blocarea canalelor, corectarea ataşării defectuoase a bebeluşului la sân, prevenirea şi tratarea fisurilor mamare ce pot apărea în alăptare, prevenirea şi tratarea mastitei sau identificarea personalizată a modalităţilor de creştere a secreţiei lactate.

Răbdare

Un consultant în alăptare trebuie să aibă multă răbdare şi să ştie să asculte. „Fiecare situaţie este diferită, pentru că de fiecare dată este vorba de un tandem mamă-copil diferit. Dacă nu iei în considerare factorii umani, emoţionali şi psihici, sigur nu poţi să fii un consultant bun. Cel mai des, oamenii au nevoie de încurajări şi de încredere în capacitatea lor de a fi mame”, explică Bider Heim.

CERTIFICARE

Certificarea ILCA se obţine în urma unui examen riguros, ce evaluează cunoştinţe din domeniul anatomiei şi fiziologiei materne şi infantile, nutriţiei, imunologiei, patologiei, farmacologiei, psihoîlogiei şi antropologiei materne şi infantile şi nu numai. Înainte de examinarea propriu-zisă, se parcurge un seminar de formare de 90 de ore şi o activitate supervizată de consiliere în alăptare de 1.000 de ore.

Certificarea ILCA este importantă, pentru că specialistul poate oferi pe baza cunoştinţelor sale sprijin teoretic şi practic în iniţierea alăptării şi găsirea unor soluţii pentru dificultăţi în procesul alăptării cum ar fi: angorjarea fiziologică a sânului (furia laptelui), fisurile mamare, blocarea canalelor, mastita, impresia de lapte insuficient cantitativ/calitativ, ataşarea bebeluşului la sân, chiar şi a celui cu diferite probleme, relactare.

Persoana cu o certificare stăpâneşte un set de cunoştinţe în plus faţă de alţi specialişti în domeniul sănătăţii, ceea ce îi permite să intervină rapid şi eficient în soluţionarea acestor probleme întotdeauna în favoarea alăptării bebeluşului.

Sursa: Irina Popescu, preşedinte ANNA

Consultantul în lactaţie se asigură că atât bebeluşul, cât şi mama au parte de cel mai bun start în alăptare şi beneficiază de susţinere constantă pe toată perioada alăptării, astfel încât ambii să se bucure de beneficiile fizice, emoţionale şi economice ale acestui proces.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă