Politicienii de la Londra s-au folosit de problema imigranţilor români în fiecare campanie electorală a ultimilor ani, ca apoi să le spună, sec: „Nu veniţi în Marea Britanie, aici plouă mult”. Publicaţiile britanice au început să inventeze investigaţii în care românii, infectaţi cu un super-bacil de TBC, vor ajunge în Marea Britanie şi îi vor nimici pe englezi.
Nu a fost de ajuns nici că Guvernul condus de David Cameron a înăsprit politica faţă de drepturile imigranţilor. Fobia britanicilor faţă de imigranţi a ajuns la un nivel atât de avansat încât naţionaliştii au început să ducă campanii anti-imigranţi şi să amplaseze pe străzile Londrei panouri cu „Închideţi uşa imigranţilor europeni! Ce-i destul e destul”.
Citeşte şi Guvernul britanic, criticat pentru ostilitatea faţă de imigranţi
Concluzia pe care o poate trage oricine este că nimeni nu-i vrea pe români în Regatul Unit. Şi totuşi, Marea Britanie este una dintre ţările cu cele mai multe oferte de muncă pentru românii care vor să-şi găsească un job în străinătate. La solicitarea România liberă, mai multe site-uri de recrutare care publică anunţuri de locuri de muncă pentru străinătate au furnizat date pentru primele luni ale anului 2013.
Potrivit site-ului Tjobs.ro, specializat în oferte de muncă din străinătate, în luna ianuarie a acestui an au fost disponibile 17.994 de job-uri. Cele mai multe poziţii au venit din Marea Britanie, Franţa şi Germania. În luna februarie, tot pe Tjobs.ro, au fost disponibile 12.352 de oferte de muncă. Cele mai multe oferte au venit din Grecia, Marea Britanie şi Germania.
„Printre ţările cu cele mai multe oferte au fost Grecia, cu 2.983 de poziţii – 24,25 5 din total, Marea Britanie, cu 2.553 de poziţii – 20,60 % din total, Germania, cu 1.525 de poziţii – 12,35 % din total, Franţa, cu 855 de poziţii – 6,92 % din total şi Suedia, cu 581 de poziţii – 4,70 % din total”, potrivit Tjobs.ro.
Şi datele oferite de site-ul de job-uri BestJobs.ro confirmă că Marea Britanie se află în topul angajatorilor care caută personal în România. La ora actuală, Marea Britanie se află pe locul doi la numărul de oferte de angajare pentru români.
„Avem aproape 200 de job-uri pentru străinătate. Printre cei mai mari angajatori – Toyota, cu 17 anunţuri de angajare pentru Belgia http://www.bestjobs.ro/search/showcompany/idco/2607119/clid/1/pag/1. Alte ţări în care se fac angajari la ora actuală – Marea Britanie – se caută pe vânzări, sănătate (asistente medicale şi medici) şi personal pentru zona Horeca, Germania – personal nave de croazieră http://www.bestjobs.ro/top-jobs-personal-nave-de-croaziera-germania/597459/1, farmacişti, medici sau ospătari, Franţa – specialişti pentru sectorul IT/Telecom şi ingineri – http://www.bestjobs.ro/jobs-structure-stress-engineer/597748/1 http://www.bestjobs.ro/jobs-software-engineer/74855/5„, a explicat pentru România liberă Andreea Mihaescu, specialist în Relaţii publice şi comunicare în cadrul BestJobs.ro.
Citeşte şi Sondaj BBC: Numai 1% dintre români îşi caută loc de muncă în Marea Britanie
Potrivit site-ului de locuri de muncă eJOBS.ro, numărul total de job-uri pentru străinătate, pe fiecare din lunile ianuarie, februarie şi martie, este între 170 şi 220 pe lună, în creştere din luna ianuarie. „Departamentele cu cele mai multe joburi pentru străinătate sunt: în luna ianuarie – Construcţii/Instalaţii/Amenajări, Inginerie, Medicină Umană/Veterinară/Stomatologie, IT Software şi Turism/Hotel Staff; în luna februarie – IT Software, Inginerie, Sales/Vânzări/Comerţ, Medicină Umană/Veterinară/Stomatologie şi Turism/Hotel Staff; în luna martie – Inginerie, IT Software, Petrochimie/Petrol şi Gaze şi Medicină Umană/Veterinară/Stomatologie”, conform datelor furnizate de Ana-Maria Cetăţean, Brand Manager eJOBS.ro.
Amintim că, potrivit unui sondaj recent realizat de BBC, doar 1% dintre români îşi caută un loc de muncă în Marea Britanie. Mai exact, după ce au fost intervievaţi, faţă în faţă, 1.000 de români, s-a ajuns la concluzia că numai 1% din enşantion sunt în căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie pentru 2013 sau 2014, fie prin intermediul unei agenţii de recrutare, fie pe cont propriu.
Sondajul realizat de BBC a fost imediat comentat de un editorialist al publicaţiei britanice The Guardian, care atrage atenţia că sondajele de opinie privind imigraţia din România şi Bulgaria în Marea Britanie nu reflectă neapărat realitatea.
Citeşte şi Ambasadorul britanic: Măsurile privind migraţia propuse de Cameron nu îi vizează pe români
În ultima perioadă, Marea Britanie a înăsprit politica faţă de imigranţi, introducând restricţii asupra drepturilor imigranţilor în materie de ajutor pentru locuinţă, indemnizaţii pentru şomaj şi acces la sistemul de sănătate.
Migrarea a revenit în forţă în dezbaterea din Marea Britanie pe fundalul unei sporiri a puterii partidului naţionalist şi antieuropean UK Independence Party (UKIP), care evocă un pericol al unei migrări masive a bulgarilor şi românilor.
La începutul anului 2013, Ministerul român de Externe a obţinut asigurări din partea autorităţilor britanice privind respectarea legislaţiei europene referitoare la liberalizarea accesului cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2014.