6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Investitorii străini cer o creștere progresivă a salariului minim

Investitorii străini cer o creștere progresivă a salariului minim

Oamenii de afaceri francezi și germani afirmă că majorarea ar putea conduce la pierderea a numeroase locuri de muncă în companiile mici și mijlocii.

Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER) și Camera de Comerț Româno-Germană (AHK) cer o creștere progresivă a salariului minim, declarându-se îngrijorate cu privire la efectele majorării acestuia asupra competitivității economiei în absența unor studii de impact aprofundate. „Evoluția salariului minim trebuie corelată cu creșterea productivității pe de o parte și cu cea a pieței muncii pe de altă parte. O mărire bruscă a salariului minim ar determina, în contextul negocierilor colective, o creștere în cascadă a masei salariale în ansamblu. De asemenea, aceasta ar pune sub semnul întrebării întregul sistem de recompensare a performanței forței de muncă aflate în tranșa de salarizare imediat superioară. Nu în ultimul rând, ar putea conduce la pierderea a numeroase locuri de muncă în IMM-uri, care vor fi în incapacitatea de a o absorbi în timp real“, arată cele două organizaţii, într-un comunicat citat de Mediafax.

Printre sectoarele cele mai afectate se află industria, agricultura și retailul, pentru care costul forței de muncă are o pondere semnificativă în costul global.

„Recomandarea mediului de afaceri este de a asigura o ajustare progresivă a salariului minim la economia reală. O creștere a salariilor într-un ritm mai accelerat ar trebui susținută prin implementarea unor măsuri care să conducă la creșterea productivității muncii, calificarea profesională, îmbunătățirea infrastructurii, reducerea birocrației, nu prin acte administrative necorelate cu realitatea economică“, se mai arată în comunicatul CCIFER și AHK, care reprezintă împreună peste 30% din PIB-ul României și peste 350.000 de locuri de muncă.

Premierul Dacian Cioloş declara, săptămâna trecută, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că va convoca comisia tripartită pentru o discuţie în acest sens.

Această decizie ar putea fi anunțată până pe 31 decembrie, însă o eventuală majorare trebuie analizată atent pentru a nu face mai mult rău decât bine, a declarat luni, și ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea.

Ministrul a explicat că în discuțiile cu partenerii sociali iniţiativa majorării salariului minim la 1.200 de lei, de la 1.050 lei în prezent, a aparţinut sindicatelor. „Noi realizăm consultarea, nu negocierea. Au fost două propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie şi a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar în momentul de faţă analizează variantele. (…) Decizia aparţine Guvernului, care va decide acest lucru până pe 31 decembrie“, a afirmat Ana Costea.

Ministrul a precizat că după această analiză comisia de dialog social va trimite propunerea spre avizare la Consiliul Economic şi Social, după care se va convoca Consiliul Naţional Tripartit, precizând că Guvernul analizează această decizie şi din punct de vedere fiscal, financiar. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă