-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Inspectia Muncii, neputincioasa in Bucuresti

Inspectia Muncii, neputincioasa in Bucuresti

Cine-i apara drepturile de munca unui cetatean roman care se angajeaza la o ambasada din Bucuresti, deci pe teritoriul altui stat? Daca reclama ca este obligat sa munceasca "la negru", cum ii raspund autoritatile romane – Inspectia Muncii si MAE?

Emilia M. are 24 de ani si a absolvit Facultatea de Relatii Internationale – promotia 2006. "In perioada 1.04.2007-29.06.2007, am lucrat ca asistent ambasador la Ambasada Egiptului. In momentul angajarii, mi s-a spus ca prima luna este recunoscuta ca luna de proba, ca ulterior, in conditiile in care dumnealor vor fi multumiti de munca prestata, imi vor incheia un contract permanent… Apoi am aflat ca doamnele deja angajate lucrau acolo de mai bine de 10 ani fara a beneficia de un contract de munca si de drepturile ce ar surveni incheierii acestuia. Am facut sesizari Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, de unde singurul raspuns primit a fost ca nu este in atributia dumnealor sa intervina intr-o astfel de situatie si ca acest lucru trebuie rezolvat prin intermediul Ministrului Afacerilor Externe… M-am adresat MAE, telefonic, care mi-a dat un raspuns socant, ca a fost exclusiv vina mea fiindca am acceptat sa lucrez fara contract si ca ei nu pot sa-si asume riscul unor tensiuni de ordin diplomatic ca urmare a neglijentei mele.
Aceasta este o parte a sesizarii primite la redactie, tanara absolventa intrebandu-ne cine-i apara drepturile si daca i se poate rezolva situatia. Am sunat la ambasada si am avut onoarea si norocul sa ne raspunda insasi Excelenta Sa, ambasadorul R.A. Egipt la Bucuresti, care a evitat sa ne confirme sau infirme sesizarea ca nici un angajat roman nu are contract de munca. Acesta a precizat ca totul este legal si ca pentru informatii ne putem adresa Ministerului Afacerilor Externe. Purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica, ne-a declarat ca obligatia de respectare a legislatiei muncii din statul acreditar, in cazul angajarii unor resortisanti locali, este stipulata de Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice.
Inspectia Muncii se declara neputincioasa, invocand lipsa de competenta de a interveni intr-o asemenea situatie, de a controla si sanctiona angajatorul, ambasada din Romania a unui stat fiind considerata teritoriul statului respectiv.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă