25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Încă o lună de inflaţie NEGATIVĂ. A treia lună consecutivă. Cu cât...

Încă o lună de inflaţie NEGATIVĂ. A treia lună consecutivă. Cu cât au scăzut preţurile

Preţurile au scăzut în luna septembrie cu 1,9% faţă de luna trecută, a anunţat Institutului Naţional de Statistică. Preţurile de consum au scăzut cu încă 0,5% în august, faţă de iulie, rata anuală a inflaţiei coborând la -1,9%, de la -1,7% în luna precedentă, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 7%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2%.

Alimentele s-au ieftinit în august cu 0,8% faţă de iulie, iar mărfurile nealimentare cu 0,5%, în timp ce tarifele serviciilor au rămas stabile.
Cele mai mari reduceri de preţuri au fost consemnate la fructe proaspete, de 12%, urmate de subcategoria „alte legume şi conserve de legume”, cu -9,5%, şi cartofii, care s-au ieftinit cu 6%. 

În schimb, s-au scumpit ouăle (+4%), citricele şi alte fructe meridionale (+1,9%), uleiul comestibil (+0,4%), zahărul (+0,3%), conservele şi alte produse din peşte şi carnea de porcine, fiecare cu câte 0,2%.
Din categoria mărfurilor nealimentare, combustibilii s-au ieftinit cu 3%, iar medicamentele şi articolele medicale cu câte 0,5%, pe când frigiderele şi congelatoarele s-au scumpit cu 0,3%. 

Transportul aerian şi serviciile de telefonie au avut preţuri mai mici cu 0,4%. Serviciile de apă, canal şi salubritate au avut tarife mai mari cu 0,3%.
Comparativ cu decembrie anul trecut, alimentele au fost mai ieftine cu 8% în august. Pe de altă parte, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 1,6%, iar serviciile s-au scumpit cu 1,3%, mai scrie Mediafax.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă