Clienţii pot beneficia de credite prin „Prima Casă”, în euro, singurele costuri fiind dobânda variabilă, calculată ca suma dintre Euribor la trei luni şi marja de 4%. Comisioanele de analiză şi de acordare sunt gratuite. Costul evaluării locuinţei este suportat de către bancă.
Millenium Bank a alocat 50 de milioane de euro pentru credite „Prima Casă”, sumă echivalentă cu împrumuturile totale acordate în primele trei ediţii ale programului.
Garanţia statului redusă la jumătate
„Prima Casă” se adresează persoanelor fizice care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, sau care deţine cel mult o unitate locativă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.
Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.
Guvernul a decis, în martie, ca garanţia statului să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncile având la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.
Cele 12 bănci care şi-au anunţat intenţia de a acorda în continuare credite cu garanţia statului au un plafon total de 1,4 miliarde euro pentru programul „Prima Casă 4”, care ar putea fi epuizat într-un an, a declarat Aurel Şaramet, şeful Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Plafon total
„Au semnat deja patru bănci protocolul cu Fondul, iar celelalte opt urmează să transmită protocoalele semnate. În total aceste bănci au la dispoziţie un plafon total de 1,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă garanţii din partea statului de 700 milioane de euro”, a spus Şaramet, după semnarea primului contract de credit din cadrul noului sistem al programului guvernamental „Prima Casă”.
Primul contract a fost semnat de Banca Comercială Română, în prezenţa premierului Emil Boc.
Şaramet a arătat că având în vedere ritmul de depunere a dosarelor la bănci, plafonul alocat ar putea fi epuizat până „la anul, pe vremea aceasta”.
„Am primit deja 37 de cereri de garantare de la BCR, din care 15 au fost deja semnate, iar banca mai are în lucru 1.000 de dosare. Cele mai multe cereri sunt pentru achiziţia de locuinţe vechi, dar din câte cunosc vom avea şi cereri de credite pentru construcţia de locuinţe noi”, a spus Şaramet.
Valoarea medie a creditelor solicitate pentru această fază a programului este de 40.000 de euro.
Pe lista băncilor care au semnat contractul cu Fondul se află BCR, CEC Bank, Alpha Bank, Millenium Bank şi BRD.
Avantaje şi eligibilitate
Principalul avantaj al creditelor acordate în programul Prima Casă îl consituie avansul de doar 5%, de cel puţin două ori mai mic decât cel solicitat pentru orice alt tip de credit ipotecar. Principalul dezavantaj este suma maximă limitată la 60.000 de euro.
Evaluarea imobilului costă aproximativ 300 de euro.
Solicitantul trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din valoarea imobilului dar şi de un colateral egal cu valoarea a trei rate lunare.
Dobânda este calculată după formula EURIBOR la trei luni+3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR şi EURIBOR+3,95% pentru restul.
La un credit de 40.000 de euro luat pe 30 de ani, rata lunaraă se ridică la 219,22 euro la actualul nivel al EURIBOR, conform unui calcul al BCR
Clientul va plăti către Fondul de Garantare un comision anual de 0,49% aplicat la jumătate din valoarea creditului.
Programul “Prima Casă 4” extinde baza de clienţi eligibili. Astfel, nu mai există limitări în ceea ce priveşte vârsta iar la credit se pot califica şi persoanele care au deja o locuinţă cu o suprafaţă de maximum 50 de metri pătraţi sau care au deţinut o locuinţă mai mare şi au vândut-o.