12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Ialomiţianu: Impactul asupra bugetului al creşterii pensiilor şi salariilor e de 5...

Ialomiţianu: Impactul asupra bugetului al creşterii pensiilor şi salariilor e de 5 mld. lei

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu, a declarat marţi că suma necesară pentru recuperarea salariilor bugetarilor şi actualizarea pensiilor în 2012 ar avea un impact asupra bugetului de 5 miliarde de lei, relatează NewsIn.

Ministrul de Finanţe a precizat, în urma unei întâlniri cu senatorii din Comisia de buget, că în Guvern se va decide dacă poate fi alocată această sumă în funcţie de prognoza de creştere economică a Comisiei europene pentru România, indicator esenţial pentru construcţia bugetului. Ialomiţianu fusese întrebat dacă se poate da curs unor solicitări ale UDMR pentru creşterea de salarii şi pensii în 2012.

„Investiţiile nu putem să le reducem (ca pondere în bugetul pe 2012, n.r) pentru că România va avea şansă dacă va duce la bun sfârşit acest program de investiţii să depăşească situaţia de criză, nu vom putea avea o creştere economică sănătoasă dacă nu vom investi mai mulţi bani, în infrastructură şi în alte programe de investiţii care să multiplice investiţiile şi să mărească volumul de locuri de muncă. (…) În funcţie de spaţiul fiscal pe care îl avem, vom lua o decizie. Sigur, este dorinţa tuturor să se ia decizia privind recuperarea sumelor, mă refer la bugetari şi la pensionari, dar noi nu trebuie să punem în pericol programul de investiţii”, a spus Ialomiţeanu. El a menţionat că în 2012 va fi alocat un procent de 7% pentru investiţii, mai mult decât în acest an. „Pentru investiţii – peste 7%, vom avea mai mulţi bani la anul faţă de 2011, dacă acum avem vreo 36 de miliarde, la anul avem peste 40 de miliarde”, a precizat Ialomiţeanu.

De asemenea, ministrul a fost întrebat cât ar reprezenta recuperarea salariilor în 2012 şi indexarea pensiilor, conform legii. „Impactul, creşterea salariilor şi a pensiilor, să dăm actualizarea la inflaţie şi creşterea de 50% a creşterii salariului mediu şi recuperarea, peste 5 miliarde de lei”, a afirmat Ialomiţeanu.

Grupul deputaţilor UDMR s-a reunit luni, în prezenţa preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, şi a vicepreşedintelui politic, Laszlo Borbely, discuţiile atingând subiectul alocărilor bugetare pentru anul viitor, au declarat pentru NewsIn surse participante.

Deputaţii udemerişti au discutat asupra necesităţii găsirii unei soluţii pentru includerea în buget a sumelor necesare astfel ca Legea unitară a pensiilor să poată fi pusă în aplicare anul viitor, ceea ce ar însemna ca valoarea punctul de pensie să fie majorat cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut.

„Guvernul trebuie să respecte dispoziţiile legii”, a afirmat un deputat UDMR.

Subiectul nu a fost tranşat, urmând să se reia, alături de discuţia privind eventuale creşteri salariale pentru bugetari în 2012.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă