18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Guvernul ia in calcul o crestere a somajului in randul tinerilor

Guvernul ia in calcul o crestere a somajului in randul tinerilor

Guvernul ia in calcul faptul ca, prin cresterea si egalizarea varstei de pensionare la barbati si femei, oferta de locuri de munca va fi redusa, iar somajul ar urma sa creasca, in principal in randul tinerilor.
"Iesirile mai reduse de pe piata muncii vor micsora oferta de locuri de munca si, implicit, s-ar putea ca somajul sa creasca, in special in randul tinerilor", se arata intr-un document guvernamental obtinut de Mediafax.

Un alt efect economico-social al egalizarii varstei de pensionare indicat in document este "eliminarea discriminarii pe criterii de sex".

Guvernul apreciaza totodata ca prin indexarea anuala a punctului de pensie in functie de inflatie, in locul salariului mediu brut, va creste numarul pensionarilor care vor dori sa desfasoare o activitate economica pentru completarea veniturilor.

Proiectul legii pensiilor, aprobat de Executiv, stabileste ca varsta de pensionare si stagiile complete de cotizare pentru femei vor creste cu trei luni pe an, incepand cu 2015, pentru a egala varsta de pensionare a barbatilor la 65 de ani, pana in 2030, ceea ce va reduce insa numarul locurilor de munca.

Pana in 2014, va continua cresterea varstelor de pensionare la 60 ani pentru femei si la 65 ani pentru barbati.

In prezent, varsta medie de pensionare este de 63,8 ani pentru barbati si de 58,9 ani in cazul femeilor.

Cele mai citite

Explozie a unei mașini capcană în centrul capitalei Siriei Damasc

O maşină capcană a explodat sâmbătă într-un cartier din centrul capitalei siriene Damasc, unde se află mai multe ambasade, fără a provoca victime, a...

Schimbări majore la WhatsApp! Categoria de vârstă pentru utilizarea aplicației, modificată

Gigantul social media a redus vârsta minimă necesară pentru a utiliza WhatsApp în Europa de la 16 ani la 13 ani, ceea ce a...

Un fost șef al SIE intră în cursa pentru Palatul Cotroceni

Generalul Silviu Predoiu, președinte al Partidului Liga Acțiunii Naționale, intră în cursa pentru Palatul Cotroceni. El pledează pentru meritocrație și recuperarea interesului național, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă