5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Guvernul a aprobat COPLATA în sistemul medical. Vezi ce înseamnă şi de...

Guvernul a aprobat COPLATA în sistemul medical. Vezi ce înseamnă şi de când intră în vigoare

UPDATE: Potrivit premierului Victor Ponta, coplata se va face doar pentru internări, iar suma care va fi plătită va fi una modică, de maximum 10 lei.

„Ne-am obligat să introducem coplata doar pentru internări, nu este vorba despre medicina de urgenţă (…) Vorbim de o sumă modică, de maxim 10 lei”,  a declarat Ponta.

_ _ _ _

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, referitor la coplata din sistemul sanitar, potrivit scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, că, la sfârşitul anului 2013, se va face o analiză.

„Ne-am propus ca la sfârşitul anului 2013 sa facem o analiză”, a declarat Nicolăescu. Întrebat despre amendarea contractele managerilor de spitale, şeful din Sănătate a refuzat să răspundă.

_ _ _ _

Pacientul va plăti, din luna martie a acestui an, o sumă modică (coplata) pentru servicii asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă, potrivit scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de Mediafax.

„În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâriţi să aplicăm următoarele măsuri: În martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în document.

Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate.

Tot în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI s-a stabilit amendarea contractele managerilor de spitale astfel încât aceştia să poată fi înlocuiţi în urma unor evaluări trimestriale, dacă spitalul înregistrează datorii pentru trei luni consecutive.

Documentul relevă totodată că, pentru a evita creşterea datoriilor din sistem, Guvernul va transfera resurse financiare de la spitale cu competenţe limitate către unităţile incluse în reţeaua spitalelor regionale de urgenţă.

Sistemul de achiziţii centralizate a medicamentelor va fi evaluat la sfârşitul acestui an.

Citeşte şi Guvernul se împrumută din Trezorerie cu 800.000 euro pentru medicamente oncologice

„Grija” statului pentru bolnavii incurabili: 94% dintre ei se sting în suferinţă

Cele mai citite

Eficiență sau austeritate? Posturile ocupate în sectorul public românesc, în scădere în septembrie 2024

Statistica Ministerului Finanțelor arată că sunt mai puțini angajați în sistemul public din România Numărul angajaților din instituțiile și autoritățile publice din România a...

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele 10 luni

Această evoluție arată interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde...

Noi reguli pentru dobânzile aplicate de IFN-uri

Contractele de credit în derulare vor trebui să respecte noile plafoane ale dobânzilor Legea de plafonare a dobânzilor la creditele de consum IFN va intra...
Ultima oră
Pe aceeași temă