3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Fondurile pe actiuni au digerat raliul bursei

Fondurile pe actiuni au digerat raliul bursei

» Raliul primaverii de la bursa le-a adus castiguri frumusele celor care au investit la inceputul anului in fonduri mutuale profilate pe actiuni.

» Investitorii care au facut plasamente in 2007 sau 2008 sunt inca pe pierderi si au nevoie de cresteri masive ca sa revina pe plus.

Cel mai mult a profitat Active Dinamic pentru care cresterea de anul acesta depaseste 38,5%. Fondul investeste covarsitor in actiuni cotate si, judecad dupa randamentul din acest an, administratorii incearca sa recupereze cat mai rapid scaderile din 2008. Anul trecut randamentul fondului a fost de -74%; pentru investitorii intrati la inceputul anului 2008, scaderea va fi greu de contrabalansat si va fi nevoie fie de mai multe raliuri consistente fie de o perioada lunga de timp pentru recuperare.
O evolutie aproape la fel de profitabila are si Carpatica Stock (29,1%), un fond tanar aparut in a doua jumatate a anului 2008, deci dupa primul val de corectii de pe burse. Carpatica Stock a prins corectiile din toamna anului trecut, dar, dupa un minim al valorii titlului de participare atins la sfarsitul lunii februarie, fondul a revenit, cu un usor avans, peste valoarea initiala. Spre deosebire de Active Dinamic, fondul grupului Carpatica plaseaza putin peste 50% in actiuni si prefera sa aloce mai mult de o treime din active plasamentelor bancare, cu risc mai scazut, dar si cu randamente semnificativ mai mici.

Al treilea performer este Omnitrust (19,75%), unul dintre cele mai vechi fonduri din piata. Ca si Active Dinamic, fondul are de recuperat aproape 71% scaderi din 2008.
In zona castigurilor de peste zece procente, de la inceputul anului mai sunt inca 11 fonduri mutuale, marea majoritate profilate pe actiuni, sau daca sunt diversificate, cu ponderi insemnate de plasamente pe piata de capital. Cele mai multe dintre fondurile pe actiuni au insa de recuperat scaderi din 2008 cuprinse intre -79% si –55%. O scadere cu jumatate a valorii titlului de participare poate fi recuperata printr-o crestere compusa de 100%. Pentru o scadere de 80%, este nevoie de o crestere compusa de 400%!

Sa ramanem in ipoteza scaderii la jumatate. Daca media castigurilor dintr-un raliu, precum cel inceput in martie, s-ar situa in jurul valorii de 20% (de fapt, a fost mai mica) ar fi nevoie de cel putin cinci raliuri bursiere de acest fel, intr-un an, pentru recuperarea pierderilor din anul precedent. Exclus! E nevoie deci de o revenire solida a bursei pe trend crescator. Aici apare insa o alta intrebare: cati ani de crestere generala a pietei vor reusi sa contrabalanseze scaderi precum cele consemnate anul trecut. In 11 ani incheiati Bursa de la Bucuresti a avut doi ani de cresteri peste 100% (2002, 2004), un singur an (2005) peste 50% si restul – cu exceptia anului 2008 negativ – intre aproape 19% si 38,5%. Cred ca asta ne arata cel putin ca recuperarea scaderilor din 2008 va fi de lunga durata si va cere performante deosebite din partea administratorilor.

Pentru cei care au investit aproape de maximele pietelor ar mai fi o varianta: o data ce piata da semne de revenire solida, sa inceapa acumulari treptate. Plasamentele facute pe trend pozitiv vor imbunatati media achizitiilor la nivelul intregului portofoliu. Din pacate, asta presupune rezerve de capital cu atit mai insemnate cu cat sumele investite in apropierea maximelor pietei au fost mai mari.
Ca element ajutator pentru evaluarea directiei pietei am ilustrat materialul cu evolutia Indicelui Fondurilor Mutuale incepand din toamna anului 2003. Indicele reflecta evolutia intregii piete – deci include si fondurile mai lente, cu cresteri mai mici, cum sunt cele cu venit fix sau monetarele, dar e un instrument util. Am atasat graficului si doua medii mobile de 50 si 100 de zile si, dupa cum se vede, revenirea este inca departe.

Nota: Pentru grafic si randamente am folosit seriile istorice ale Indicelui Fondurilor Mutuale si datele din buletinul saptamanal "Puls Capital", ambele publicate de Intercapital Invest.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...
Ultima oră
Pe aceeași temă