19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Fiscul a pus ochii pe diurna şoferilor

Fiscul a pus ochii pe diurna şoferilor

Fiscul a efectuat în ultima perioadă mai multe controale la firme de transport rutier, în urma cărora a recalificat retroactiv sumele acordate şoferilor ca diurne neimpozabile drept venituri salariale impozabile. Transportatorii rutieri consideră abuzivă măsura.

Recalificarea retroactivă a diurnelor drept venituri salariale şi, implicit, impozitarea acestora retroactivă va obliga firmele de transport să plătească statului nu mai puţin de 6 miliarde de euro, ceea ce ar duce imediat în faliment o bună parte a firmelor de transport, a declarat ieri Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

„Orice firmă de transport, dacă este verificată, i se va aplica această măsură. Înseamnă că firmele de transport trebuie să plătească în urma încadrării diurnei ca venit salarial 10.000 de euro pe vehicul pe an pentru diurna acordată pe internaţional şi circa 9.000 de lei pe vehicul pe an pentru cei care au dat diurnă pe intern. În orice variantă, sumele sunt uriaşe. Înseamnă pentru cinci ani aproximativ 6 miliarde de euro. Nu înseamnă că, dacă s-ar pune în practică aceste impuneri, s-ar şi colecta aceşti bani”, a mai adugat acesta ­într-o conferinţă de presă.

Potrivit transportatorilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a desfăşurat în ultima perioadă mai multe controale la firmele de transport rutier din Prahova şi Braşov, în urma cărora au fost recalificate retroactiv sumele acordate şoferilor cu titlu de diurnă neimpozabilă drept venituri de natură salarială. Prin urmare, inspectorii fiscali au calculat impozit pe veniturile din salarii, contribuţii sociale şi accesorii la toate aceste sume.

ANAF a anunţat în cursul dimineţii, în timp ce conferinţa transportatorilor era în desfăşurare, că a dispus marţi suspendarea tuturor inspecţiilor fiscale la societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de transporturi, până la clarificarea aspectelor de natură fiscală privind modul de impozitare a diurnelor acordate şoferilor.

“Ne vom întâlni cu reprezentanţii ANAF pentru a clarifica situaţia şi măsura să nu se mai aplice deloc. Este practic o reinterpretare a regulilor jocului. Lumea este îngrijorată, iar acţiunile noastre din ultimele zile sunt o reacţie naturală la o asemenea măsură care ar afecta toate cele 30.000 de firme de transport. Sper să se ajungă la o înţelegere pentru a menţine competitivitatea sectorului rutier în Europa”, a adăugat Dinescu.

În urmă cu o lună, ziarul România liberă a informat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat o metodologie de „inspecţie fiscală privind impozitul pe venituri din salarii şi contribuţii sociale obligatorii”, rezultat al unei preocupări din ce în ce mai mari în privinţa taxelor şi impozitelor pe muncă ce scapă statului. Contribuabilul român este un evazionist, sugera ANAF în preambulul metodologiei. “În dorinţa de a acumula venituri substanţiale pentru asociaţi/administratori, de preferinţă cât mai slab fiscalizate, angajatorii caută căi alternative pentru a-şi plăti personalul, aceasta transformându-se într-un fenomen care afectează toate palierele societăţii”, avertizau şefii Fiscului inspectorii subordonaţi. Metodologia recomandată acestora prevede controale complexe asupra muncii la negru, incluzând comparaţii ale diferiţilor parametri ai activităţii unei firme, anume volumul ­vânzărilor, numărul de personal angajat, volumul serviciilor prestate firmei controlate de către alte firme, dotarea tehnică, situaţia altor firme cu obiect de activitate comparabil. Metodologia prevedea inclusiv angajarea unor ­interviuri cu personalul unei firme în vederea depistării ­muncii la negru.”  

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă