Femeile au pe bursa performante mai bune decat barbatii, arata un studiu facut de doi profesori americani de la Universitatile Berkley, respectiv California, Davis. Ele pierd mai putin bani, randamentele lor fiind cu 1,5% mai bune decat ale barbatilor. Femeile singure au rezultate chiar mai bune decat barbatii singuri: castigurile lor sunt cu 2,5% mai performante. Procentele par mici, dar cu cat sumele sunt mai mari si durata investitiei este mai lunga cu atat castigurile sunt mai consistente… in favoarea femeilor. Cei doi universitari, Terrance Odean si Brad Barber, au studiat pe o perioada de 6 ani 35.000 de conturi individuale de la o mare firma de brokeraj ai carei clienti sunt investitori de talie mica, ce isi administreaza singuri portofoliile.
E vorba deci de o firma de retail, unde clientii cauta mai degraba comisioane mici decat consultanta sau sugestii de la brokeri; tranzactioneaza pe cont propriu facandu-si singuri analizele si operatiunile de piata. O prima constatare a studiului este cantitativa: barbatii tranzactioneaza cu 45% mai mult decat femeile. De ce? Pentru ca, psihologic, se supraestimeaza mai mult, afirma studiul. Cu cat au mai multa incredere in ei, cu atat tranzactioneaza mai des. Cum la fiecare tranzactie – profitabila sau nu – investitorul plateste firmei de brokeraj un comision rezulta ca boala excesului de tranzactionare (overtrading) devine tot mai costisitoare si in loc sa imbunatateasca randamentul il inrautateste!
O alta constatare a studiului: femeile si barbatii sunt la fel de buni (sau slabi, daca vreti) la selectia actiunilor in care investesc. Deci nu asta face diferenta, iar aici supraestimarea loveste din nou: barbatii se cred totusi mai buni "selectioneri" decat femeile si din acest motiv isi schimba mai des actiunile din portofoliu (asadar, din nou mai multe tranzactii). Cu senzatia ca "au ei secretul lor" si aleg actiuni chiar inainte de crestere, intr-un an barbatii schimba peste trei sferturi din portofoliu (77%), in timp ce femeile doar jumatate (53%).