3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Expuşi total la risc de catastrofă

Expuşi total la risc de catastrofă

Doar 520.000 de case din cele 8,3 milioane de locuinţe din România au fost asigurate pentru riscurile de catastrofă (AOL) până la finele lunii mai iar ritmul de subscriere rămâne încă la un nivel scăzut: 1000-1.500 de poliţe pe zi. Potrivit lui Marius Bulugea(foto), Director General PAID, până în data de 15 iulie vor fi asigurate maximum 600.000 de locuinţe împotriva riscurilor de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Ţinând cont de faptul că numărul contractelor de asigurări de locuinţă facultative se ridică în primul trimestru la 2,2 milioane (şi presupunem că în mare acestea acoperă ricurile prevăzute în poliţa AOL) atunci avem aproape 6 milioane de locuinţe a căror proprietari sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei începând cu data de 15 iulie.

Vor da primarii amenzi?
 
Potrivit legii 260/2008, primarii vor primi de la PAID lista cu cei care nu şi-au încheiat poliţa de asigurare obligatorie, aceştia urmând să fie fie sancţionaţi cu amendă. “Având în vedere numărul mic de poliţe încheiate, vom trimite către primari listele cu cei care şi-au asigurat locuinţa, urmând să fie aplicate amenzile pentru restul, acolo unde este cazul. Din 3.500 de localităţi, un procent de 45% vor primi aceste informaţii în format electronic iar către ceilalţi care nu au trimis informaţii la PAID vor primi începând cu data de 15 iulie o înştiinţare cu numărul de poliţe încheiate la ei în localitate”, precizează Marius Bulugea.

Este puţin probabil însă ca primarii să aplice aceste amenzi, dacă ţinem cont şi de declaraţiile făcute de Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, care preciza că “autorităţile locale nu vor aplica amenzi celor care nu şi-au încheiat o asigurare obligatorie de locuinţa şi se vor limita la acordarea unui avertisment, pe fondul alegerilor electorale de anul viitor”. De asemenea, sunt mulţi cei care percep această asigurare că pe o taxă suplimentară şi refuză să o plătească. “Legea nu are ca scop amendarea oamenilor. Important era ca primarul să discute cu oamenii şi să le explice că potrivit legii nu vor mai primi ajutoare de la stat pentru pagubele produse de dezastrele naturale şi despre avantaje acestei asigurări”, subliniază Directorul PAID.

La 1.500 de poliţe obligatorii se încheie circa 6.000 de asigurări facultative pe zi

Deşi ritmul de subscriere pentru asigurarea obligatorie a scăzut, numărul poliţelor facultative este în creştere şi “ar fi de circa 6.000 de poliţe pe zi”, punctează Marius Bulugea. Având în vedere că cei care au o asigurare facultativă nu mai trebuie să facă poliţa obligatorie, ofertele asigurătorilor pe acest segment au fost foarte “generoase”. Totuşi, “calitatea actului de subscriere a scăzut, acestea se fac în mare doar pentru că sunt ieftine iar multe zone expuse vor fi “ocolite”, consideră oficialul PAID.

Potrivit datelor furnizate de CSA, gradul de cuprindere în asigurare al fondului locativ din România a crescut la 32,9% (asigurări facultative şi obligatorii) iar primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor facultative de locuinţe a ajuns la 164,5 mil. lei în T1/2011.
 
900 mii de case asigurate până în iulie 2012

Dacă ritmul de subscriere de 1.500 poliţe/zi se va menţine şi luăm în calcul o creştere de 10-15% până în iulie 2012 se vor încheia cam 900.000 de poliţe, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de circa 10%. “În aceste condiţii, ne vom adapta la portofoliul existent; nu trebuie să uităm însă că în Turcia la 12 ani de la intrarea în vigoare a asigurării obligatorii a fost atins un grad de cuprindere de 28%”, conchide Marius Bulugea.

Cele mai citite

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...

Mesaj important pentru românii care se îndreaptă către Portugalia în perioada 24 decembrie – 1 ianuarie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atenționează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Portugalia despre disfuncționalitățile logistice în gestionarea bagajelor pe...

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....
Ultima oră
Pe aceeași temă