16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Euro, la promoţie. E timpul să schimbi leii în valută?

Euro, la promoţie. E timpul să schimbi leii în valută?

De aproximativ o lună, de când BNR plafonează sumele oferite băncilor la licitaţiile săptămânale, euro scade (în 8 octombrie euro trecea de 4,59 lei pe interbancar, ieri era ajunsese la 4,5 lei, o scădere de aproape 2%).

Strategia a mai fost folosită cu succes pentru calmarea cursului în vară (sumele oferite au scăzut gradual, până la 4 miliarde lei ca în prezent, faţă de o cerere de 3-4 ori mai mare), după Referendum, iar abandonarea ei a dus la reluarea creşterii euro faţă de leu.

Jucătorii din piaţa interbancară ştiu care sunt efectele plafonarii finanţării băncilor, ştiu însă la fel de bine că Banca Centrală nu poate lăsa economia fără finanţare pe termen lung. În plus, limitarea pe termen lung a sumelor oferite băncilor se va reflecta în nivelul dobânzilor solicitate de acestea pentru finanţarea statului.

Însă deocamdată, fondurile de 1,5 miliarde de euro atrase de România săptămâna trecută acoperă necesarul Finanţelor pentru acest an iar speculatorii pe curs au „verde” pentru un mic pariu pe leu. Cum BNR a majorat ieri ţinta de inflaţie pentru acest an, aceştia nu au motive să se teamă că vor fi deranjaţi de Banca Centrală care să intervină pentru stoparea aprecierii leului.

Un leu mai puternic face bine la inflaţie într-o economie dominată de importuri, mai ales că finalul de an sporeşte valoarea comenzilor din pieţele externe. În concluzie, cel puţin pe termen scurt, leul se va întări spre bucuria politicenilor aflaţi în campanie (ma rog, a unei părţi a lor).

Este poate ultimul tren de a încărca ceva valută pentru 2013, un an coomplicat pentru economia României, cu cheltuielil bugetare mai mari deja angajate şi un varf de plată în contul datoriei publice. Cum nu putem şti când anume se va opri aprecierea leului în următoarele săptămâni, este ideal să faceţi achiziţii eşalonate, cumpărând la anumite intervale euro (dolari, franci, etc), pentru a obţine o medie cât mai bună.

„În ultimele 4 săptămâni zlotul, forintul s-au depreciat faţă de euro, teoretic şi leul ar fi trebuit să aibă o mişcare identică dar nu s-a întâmplat aşa, leul s-a apreciat, ca efect al măsurilor BNR. Asta nu schimbă însă trendul pe termen lung. În plus, în perioada următoare este de aşteptat ca pieţele de capital să sufere corecţii, preţurile sunt destul de umflate. Caz în care euro se va deprecia faţă de dolar iar leul faţă de euro (de regulă valuta cu dobânda cea mai mare în spate scade cel mai mult, iar în cazul leului există şi poziţionarea marginală a României, la periferia fluxurilor de investiţii, aversiunea faţă de risc fiind mare)”spune Cristian Cochintu, analist Admiral Markets.

Ah, preţurile!

Banca Naţională se aşteaptă la o inflaţie de 5,1% pentru 2012, revizuind ieri prognoza pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%. Principalele riscuri evidenţiate pentru inflaţie, şi implicit pentru cursul de schimb, sunt „accentuarea volatilităţii fluxurilor de capital în contextul unei evoluţiilor negative din mediului extern” (retrageri de capital dacă criza revine în forţă) şi conjunctura electorală internă din perioada imediat următoare (eventuala instabilitate politică, imposibilitatea de a se forma un Guvern după alegeri de pildă).

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă