Doi români din trei români sunt îndatoraţi, iar în jumătate din cazuri sumele datorate depăşesc 5.000 de lei, potrivit unui studiu realizat la solicitarea firmei Kruk România, specializată în recuperarea de creanţe. „Două treimi dintre debitori au împrumutat bani de la bănci, iar 20% de la rude”, a declarat luni într-o conferință de presă antropologul Vintilă Mihăilescu, coordonatorul studiului.
Peste 40% dintre români consideră că banii contează cât să aibă un trai decent, iar 21% spun că e bine să ai cât mai mulți bani, iar cine nu recunoaşte acest lucru minte sau este ipocrit. Mai mult de o treime dintre respondenți spun că își doresc să aibă mai mulți bani decât au în prezent.
„Când vine vorba de datorii, românii trăiesc mai multe emoții decât polonezii, aceștia având o atitudine mai pragmatică”, a afirmat Iwona Slomska, membru al Consiliului de Administrație al Grupului Kruk din Polonia, responsabilă de comunicare și marketing. Peste jumătate dintre respondenți au menționat că părinții lor își permiteau mai multe la vârsta lor și că aveau mai puține datorii.
În România, studiul a fost realizat online în perioada 1-12 mai pe un eșantion de aproape 5.000 de persoane. Compania Kruk este specializată în managementul integrat al creanţelor, având clienţi atât din sectorul financiar, cât şi companii.