38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Dobanzile mici tin banii in pietele de actiuni

Dobanzile mici tin banii in pietele de actiuni

Fara nici un semnal de alarma semnificativ pe frontul macroeconomic, principalii indici  europeni si-au continuat cresterea in intervalul 9-15 septembrie: DAX ±2,69%, CAC ±2,49%, FTSE ±1,92%, DJEUSTOXX ±2,04%.
Desi istoria ne demonstreaza ca bursele anticipeaza, de obicei, evolutia economica, raliul recent pare totusi exagerat de entuziast raportat la starea reala a unei economii care abia incepe sa-si revina dintr-o criza extrem de grava, ale carei consecinte vor mai afecta, probabil un timp destul de indelungat, mediul de afaceri. Mai important decat aceste argumente,  nivelul foarte scazut al ratei dobanzii determina insa un flux constant de capital catre activele cu grad superior de risc. Aceasta tendinta ar putea continua; statisticile arata ca, la nivel global, in luna august ponderea detinerilor de actiuni in totalul investitiilor era de 57,1%, comparativ cu media de 59,3% din ultimii cinci ani.

 

O revenire la aceasta medie ar echivala cu o infuzie de sute de miliarde dinspre obligatiuni si cash in beneficiul pietelor de actiuni. In aceste conditii, mentinerea politicii monetare si o linie usor pozitiva a datelor economice ar putea fi suficiente pentru a sustine continuarea trendului crescator. Apetitul investitorilor pentru pietele de marfuri a pastrat in centrul atentiei companiile de minerit si de energie (Rio Tinto ±3,76%, Total FinaElf ±1,96%). Performante remarcabile s-au inregistrat si in sectorul de tehnologie, unde ASML a avansat 3,42%, dupa ce a anuntat ca estimeaza o crestere a vanzarilor. Vesti bune au venit si dinpre sectorul auto, unde un membru al managementului Renault (±4,13%) a declarat presei ca se asteapta la o ameliorare a activitatii pe pietele din Statele Unite si din tarile emergente in primul trimestru al anului 2010.

Material realizat cu sprijinul analistilor WBS

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă