20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Despagubiri in lipsa RCA

Despagubiri in lipsa RCA

» Un fond special protejeaza victimele accidentelor provocate de masini neasigurate sau cu autor necunoscut

» Despagubirile pot ajunge la 750.000 de euro in cazul vatamarilor, iar de la anul suma se va dubla.

Ce faceti daca un sofer neatent va tamponeaza masina si descoperiti apoi ca imprudentul nu are asigurare de raspundere civila (RCA) valabila?  Va luati, probabil, cu mainile de cap si va ganditi asa: "Daca nu ma-nteleg cu vinovatul, platesc din buzunar reparatia, dupa care alerg pe la tribunal sa recuperez banii. Proces, avocati, nervi, timp pierdut… daca paguba nu e suficient de mare, nici nu merita". Putini soferi stiu insa ca, o data cu intrarea in UE, exista o solutie pentru astfel de situatii. De cativa ani buni a fost infiintat prin lege un Fond Pentru Victimele Strazii (FPVS) care poate plati o mare parte din paguba suferita. Limitele despagubirilor sunt de 150.000 de euro pentru pagube materiale si 750.000 de euro pentru vatamari corporale sau decese. De la anul limitele se dubleaza si vor creste pana in 2012. In practica, sumele platite sunt considerabil mai mici, dar e foarte posibil ca, o data cu inmultirea cazurilor, pretentiile pagubitilor sa creasca.

Pana acum doi ani fondul a fost foarte discret. Scriptele oficiale arata ca in 2005 si 2006 doar 115 cazuri au primit aviz pentru despagubiri de aproape 250.000 de lei. In ultimii patru ani fondul a platit cam 1,16 milioane lei (aproape 330.000 de euro); cum asiguratorii platesc un procent din primele incasate, in conturi s-au adunat peste 18 milioane.
Cum integrarea batea la usa, comisia care supravegheaza piata asigurarilor (CSA) a fost nevoita sa scoata fondul la lumina si sa il puna mai serios la treaba. Anul trecut numarul celor care au batut la usa FPVS a crescut zdravan, la fel si sumele platite ca despagubiri.

Atentie la masinile in leasing!
Bun! Dincolo de aceste cifre, ce trebuie sa faceti daca va loveste ghinionul? In primul rand, pastrati toate documentele accidentului. Procesul-verbal de la Politia Rutiera este foarte important pentru ca stabileste cine e vinovat si ce pagube a produs.  Asigurati-va ca agentul rutier care face constatarea verifica valabilitatea politei RCA, mai ales daca masina vinovata a fost recent in leasing! Sunt proprietari care nu stiu sau uita ca dupa ce termina contractul de leasing trebuie sa treaca asigurarea RCA pe numele lor chiar daca masina este asigurata pe numele firmei cu care au facut leasingul. Daca lucrurile stau asa, va spun din experienta ca veti avea parte de o surpriza: asiguratorul va refuza sa va despagubeasca pe motiv ca titularul asigurarii este altul decat noul proprietar al masinii.

In acest caz, ar fi bine sa cereti un document oficial cu motivul respingerii; va fi de folos atunci cand trimiteti actele la FPVS. Directorul fondului, Sorin Greceanu, spune ca functionarii de la ghiseele firmelor de asigurari au obligatia sa va indrume catre FPVS cand constata ca asigurarea nu e valabila. In acest caz, luati cat mai rapid legatura cu Fondul. In Bucuresti exista un centru de informare; pe internet (mai ales daca sunteti din provincie) gasiti informatii utile si puteti descarca in format electronic cererea pentru despagubire.

Pastrati chitantele si facturile!
Daca faceti reparatia pe cont propriu, asigurati-va ca aveti toate documentele, pentru ca va trebui sa dovediti fiecare cheltuiala pentru care cereti banii inapoi. Apropo de chitante, facturi si alte cele… pastrati fiecare hartiuta, mai ales daca e vorba de o accidentare grava, cu spitalizare, cheltuieli medicale sau, Doamne fereste, in cazul accidentarii mortale a unui membru al familiei. Trebuie sa stiti insa un lucru: am scris mai sus ca fondul plateste o mare parte, si nu 100% din paguba. In cazul unor daune materiale provocate de o masina neasigurata, pagubitul va ramane totusi cu o pierdere echivalenta cu 100 de euro, pe care fondul nu o despagubeste. Nu va ganditi deci ca FPVS e un fel de Mos Craciun care face daruri si accepta orice.

Exista situatii in care cererile pentru despagubire sunt respinse. Pana acum daunele medii suportate de fond nu au depasit 1.500 de euro de persoana, suma foarte mica in comparatie cu ce se plateste in alte tari ale Europei. Potrivit lui Sorin Greceanu, cea mai mare despagubire platita pana acum unei victime, in urma unui accident grav, a fost de 100.000 de mii de lei (aproape 30.000 de euro).

FONDUL, MEDIATOR LA NEGOCIERI
» Cum e mai bine sa procedati daca vinovatul nu plateste toata paguba sau cauta sa scape cat mai ieftin (de regula, in cazul unor avarii mai mici)?
O solutie ar fi ca pe baza documentelor sa cereti diferenta de la Fond. Calculati insa (scazand suta de euro de mai sus) daca merita efortul! Alta ar fi, daca nu va convine cum se conformeaza vinovatul, sa nu acceptati nimic si sa mergeti direct la Fond. Sorin Greceanu spune ca sunt cazuri in care reprezentantii Fondului au devenit, practic, mediatori la negocieri si s-a putut observa ca vinovatul devine mai maleabil cand realizeaza ca in urma unui proces pierdut ar putea plati mai mult decat pretentiile pagubitului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă