19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016De ce se tem angajatorii de candidaţii supracalificaţi?

De ce se tem angajatorii de candidaţii supracalificaţi?

Nu doar persoanele fără experienţă au dificultăţi în a-şi găsi un serviciu în această perioadă. Deşi pare un paradox, chiar şi supracalificarea poate fi un motiv pentru care nu vei obţine job-ul pentru care ai aplicat, potrivit incont.ro

Consultanţii în carieră spun că una dintre regulile de baza prin care îţi asiguri şansa de a fi chemat la un interviu este să aplici la jobul pentru care te potriveşti. Dar ce se întâmplă atunci când ştii că îndeplineşti toate cerinţele impuse de angajator şi totuşi nu eşti angajat?

Unul dintre motivele principale pentru care persoanele care au mai multe calităţii decât cele cerute de companie nu sunt angajate sunt banii. Un astfel de aplicant nu se va mulţumi cu un salariu de începător, iar companiile preferă să economisească prin angajarea unei persoane cu mai puţină experienţă care va accepta un salariu mai mic.

Un alt motiv pentru care supracalificare poate fi un handicap este că angajatorii consideră că un om cu multă experienţă poate vedea poziţia pentru care a aplicat ca pe o soluţie de compromis şi va pleca de îndată ce îşi va găsi un alt post potrivit nivelului său. Un salariu mai mic, deşi acceptat la început, va duce în final la nemulţumire şi chiar frustare. Iar un angajat nemulţumit nu va avea rezultatele dorite de companie, şi astfel se va creea un cerc vicios în care ambele părţi vor fi nemulţumite una de cealaltă.

Portalul HR spune că organizaţiile resping candidaţii supracalificaţi şi pentru că sunt percepuţi ca aroganţi, dar şi ca o ameninţare pentru manager sau pentru membrii echipe din care va face parte. Iar dacă persoana care îţi ia interviul are mai puţină experientă decât tine, el va prefera să angajeze un candidat care să nu îi pună în pericol poziţia.

O altă problemă cu care este posibil ca angajatorii sa se confrunte in cazul salariatilor supracalificati este faptul ca este dificil de lucrat cu ei. Acestia nu vor pierde ocazia sa-si manifeste dezaprobarea in legatura cu sarcinile pe care le au de indeplinit si sa se considere superiori.

Sfatul dat de specialişti pentru persoanele care au trecut prin astfel de situaţii este să aplice doar pentru posturile care se li potrivesc, iar dacă acceptă un post plătit mai prost să încerce să se adapteze cât mai bine condiţiilor salariale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă