Clienţii români nu sunt înştiinţaţi direct cu privire la comisionul de retragere, spre deosebire de utilizatorii din alte ţări.
Băncile locale percep unele dintre cele mai mari comisioane din Europa pentru retragerile de numerar de la bancomat. În acelaşi timp, România ocupă unul dintre ultimele locuri din regiune în ceea ce priveşte utilizarea cardului direct la comercianţi fiind astfel fruntaşă în ceea ce priveşte retragerile de la ATM-uri. În acest context, mai ales că nivelul de educaţie financiară al românilor nu este unul tocmai de top, bancomatele locale ar putea fi tehnic adaptate încât să afişeze comisioanele percepute pentru fiecare retragere în parte.
Nu e o practică, dar se poate
Ce-i drept, calculul şi afişarea costurilor pentru fiecare tranzacţie realizată la ATM nu este, deocamdată, cel puţin, o practică la nivel european. Cu toate acestea, astfel de bancomate există în ţări precum Germania, Italia sau Marea Britanie iar reprezentanţii reţelelor Visa şi Mastercard spun că o astfel de soluţie poate fi implementată şi în România. „O astfel de soluţie poate fi adusă în România. Din punct de vedere tehnic, ar fi un singur impediment. Comisioanele nu ar putea fi calculate decât pentru cardurile emise de instituţia financiară care deţine bancomatul respectiv”, spun cei de la Mastercard. Deşi nu vorbim despre bancomate, astfel de aparate există în Europa. „Sunt destul de frecvente în Europa acele aparate unde poţi face mai multe tipuri de operaţiuni cu cardul. Ele nu aparţin băncilor ci unor instituţii asemănătoare cu IFN-urile din România. În cazul retragerilor de numerar, aceste aparate calculează şi afişează comisionul”, explică şi reprezentanţii Visa.