10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăAlegeri 2016De ce insistă FMI pentru reforma pensiilor

De ce insistă FMI pentru reforma pensiilor

Legea sistemului unitar de pensii ar trebui adoptată până pe 15 septembrie, au avertizat reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional

În schimbul pachetului de sprijin financiar acordat României de instituţiile internaţionale financiare şi care va ajunge la 20 miliarde euro, autorităţile române au fost atenţionate, încă din primăvara anului trecut, că trebuie să reducă cheltuielile bugetare, ponderea in PIB a salariilor bugetarilor, diminuarea cotei sporurilor în venituri şi reformarea sistemului de pensii. După aproape un an şi jumătate de la încheierea acordului, reprezentanţii FMI, aflaţi la Bucureşti, în această perioadă, pentru o nouă revizuire a acordului, le-au reamintit guvernanţilor că legea pensiilor trebuie să fie votată cât mai grabnic. Experţii FMI au cerut Guvernului să se asigure că legea sistemului unitar de pensii va fi adoptată de Parlament până pe 15 septembrie. În schimb, Executivul a insistat ca acest termen să mai fie amânat măcar până la 30 septembrie, argumentând că parlamentarii revin din vacanţă abia la începutul acelei luni.

Termene rapide

„FMI a cerut Guvernului să se asigure că legea sistemului unitar de pensii va fi adoptată rapid de Parlament, cel târziu până la 15 septembrie, dar Executivul a insistat ca acest termen să fie amânat şi împins măcar până la 30 septembrie, explicând că parlamentarii sunt în vacanţă şi revin la lucru abia la începutul acelei luni, astfel că nu există timp suficient de încadrare în termenul solicitat”, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax. Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a fost aprobat de Guvern la începutul acestui an, adoptat de către Senat după mai multe luni de dezbatere şi se află în discuţia Camerei Deputaţilor. Cerinţa experţilor internaţionali este justificată, potrivit vicepreşedintelui CNS „Cartel Alfa”, Petre Dandea, de necesitatea reducerii deficitului bugetului de pensii,prognozele indicând în continuare o adâncire a deficitului spre sfârşitul anului.

„În noua lege a pensiilor sunt prevăzute condiţii mult mai dificile pentru pensionarea anticipată, cu penalităţi,  scopul fiind descurajarea celor care vor să iasă mai devreme la pensie. Se încearcă toate metodele posibile pentru reducerea deficitului bugetar”, a precizat Dandea. O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie – 4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, care va analiza modul în care ţara noastră a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie şi în cadrul căreia se discuta şi despre un nou set de prognoze macroeconomice. Până în prezent, România a primit aproape 10,7 miliarde euro de la FMI, 2,5 miliarde euro de la UE şi 300 milioane euro de la Banca Mondială. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă