9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum vă ajută stagiile în carieră

Cum vă ajută stagiile în carieră

Alexandru Palade, student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, consideră că şansele de angajare cresc dacă faci un stagiu în timpul facultăţii. Stagiile se efectuează doar în timpul vacanţelor de vară. „E greu să schimbi distracţia de la mare şi munte de trei luni, cu una de doar o săptămână şi câteva weekenduri, dar cred cu tărie că urmarea unui stagiu este esenţială”, mărturiseşte Alexandru, care până în anul IV de facultate a urmat două stagii, unul la SellerEngine Software, unde a fost recrutat prin programul Stagii pe Bune, şi cel de-al doilea la Google, unde ne-a povestit că a ajuns datorită curajului insuflat de un mentor, în persoana lui Vasile Butnaru, un fost coleg de la SellerEngine. „Am aplicat pe cont propriu pe site-ul companiei, după care am susţinut trei interviuri, din care două tehnice”, explică Alexandru procesul de recrutare care i-a permis accesul în cadrul Google New York, unde timp de trei luni şi jumătate şi-a împlinit visul de a lucra în una dintre cele mai mari companii de IT din lume.

 

Studentul îşi stabileşte obiectivele

Alegerea unui stagiu implică un proces mai amplu, care se face în funcţie de mai multe criterii, care ar trebui prestabilite de către student. „Studenţii ar fi bine să vizeze în primul rând domeniul de activitate cu care doresc să se familiarizeze, tipul de companie şi durata stagiului”, precizează Andreea Gherghina, consultant Pluri Consultants. Pe lângă asta, Vlad Posea, coordonator naţional Stagii pe Bune, adaugă că în alegerea unui stagiu trebuie urmărite următoarele: „Cât de mult se poate învăţa în stagiul respectiv, care sunt perspectivele de a colabora şi în viitor cu firma care oferă stagiul şi cât de atras este studentul de domeniul în care se desfăşoară”.
Mai mult, Mariana Mocanu, coordonator de practică la Fa­cultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti, atrage atenţia studenţilor să vadă dacă organizaţia are experienţa lucrului cu stagiarii, şi nu că urmăreşte doar găsirea unei forţe de lucru care să acopere „goluri de personal”.
Aplicarea pentru o perioadă de practică într-o organizaţie este identică cu una pentru un job. Compania devine angajator, iar studentul candidatul care are nevoie de un CV. Recrutorii Adobe Systems România au constatat că CV-ul unui student nu este un criteriu de repartizare, fapt pentru care au lansat un alt tip de selecţie, care înlătură riscul ca studentul să nu fie chemat la interviu. „Am postat pe blogul nostru probleme, teste, iar aplicanţii aveau de ales, din cele patru domenii puse la dispoziţie, unul care le plăcea”, spune Delia Blăjan, HR ma­nager Adobe Systems.
În plus, companiile urmăresc şi criteriile clasice la candidaţi. „Pe lângă componenta tehnică, acordăm în egală măsură importanţă şi competenţelor sociale, de comunicare, de lucru în echipă şi mai ales talentul nativ oglindit în dorinţa de învăţare continuă”, completează Carmen Buruiană, HR manager BitDefender România.

Identificaţi un mentor

Unul din marile avantaje ale urmării unui stagiu poate fi pri­mirea unei oferte de muncă din partea organizaţiei respective. Mariana Mocanu apreciază că, în cele mai multe cazuri, studenţii rămân în legătură cu com­pania, iar cel târziu la finalizarea studiilor se angajează. „Aproximativ 50% din cei care au urmat un stagiu au rămas în companie”, exemplifică reprezentanta BitDefender.
De asemenea, specialiştii în resurse umane subliniază importanţa evidenţierii unei practici într-un CV. „Stagiul ar trebui prezentat ca un proiect, cu responsabilităţi, în care studentul a avut rezultate şi a demonstrat anumite competenţe”, sfătuieşte Sorina Bradea, senior consultant RoMarketing. Andreea Gherghina adaugă că stagiile îi pot ajuta pe studenţi să ia decizii importante de carieră, pot des­coperi care sunt aspectele la care mai trebuie lucrat pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor şi pot înţelege mult mai bine care sunt exigenţele angajatorului.
Pentru ca un stagiu să fie considerat eficient pentru îmbu­nă­tăţirea cunoştinţelor studentului trebuie să ofere posibilitatea găsirii unui îndrumător pentru o integrare şi înţelegere mai bună a mediului de lucru. „În momentul începerii unei practici, studentul trebuie să solicite, cu diplomaţie, două lucruri: un mentor din partea organizaţiei gaz­dă şi planul stagiului, cu ce ur­mează să facă”, susţine Bradea.
Pe parcursul colaborării, studentul ar trebui să obţină reacţia responsabilului, pentru a înţelege cât de eficient este şi ce ar trebui să îmbunătăţească. „Pe lângă a primi feedback, la sfârşit, studentul trebuie să solicite o car­acterizare generală a sa, care să cuprindă şi activităţile exacte pe care le-a desfăşurat, plus rezultatele”, evidenţiază Gherghina.

5 motive pentru a vă alege un stagiu

• Posibilitatea de a face cunoştinţă cu realitatea muncii din companie;

• Exersarea capaci­tăţii de a face faţă presiunii unor situaţii noi ;

• Deprinderea unor abilităţi de muncă în echipă, pe proiecte, cu responsabilităţi clare;

• Posibilitatea cons­truirii unui CV pentru domeniul de activitate ales;

• Posibilitatea luării în considerare pentru o eventuală angajare în situaţia unor performanţe bune.

sursa: RoMarketing

Oportunitate

Programul Stagii pe Bune propune plasarea în stagii practice, pe timp de vară, a studenţilor facultăţilor cu profil IT&C din Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj. „Am pornit acest program şi pentru a combate unul dintre principalele tipuri de abandon şcolar din facultate, acela că mulţi studenţi se angajau full time, lucru care nu le mai dădea posibilitatea să se concentreze asupra studiilor”, spune Vlad Posea, coordonatorul naţional al proiectului. El consi­deră că printr-un stagiu studentul poate să vadă cum este la un job fără a-şi abandona studiile, poate să beneficieze la maximum de cunoştinţele oferite la specializare, astfel încât la sfârşitul anilor de studii să aibă experienţă de lucru.
Pentru a aplica la Stagii pe Bune, un student trebuie să-şi facă un cont pe site-ul www.stagiipebune.ro, să completeze un CV specific şi apoi să-şi alea­gă unul dintre stagiile înscrise pe site.

 

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....

Israelul vrea ca SUA să o sprijine după ce va ataca Iranul

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a afirmat, marţi, în cursul unei întrevederi avute la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken...

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă