-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Cum se îmbogăţesc reţelele de avocaţi şi judecători din nenorocirea oamenilor

Cum se îmbogăţesc reţelele de avocaţi şi judecători din nenorocirea oamenilor

Toate recordurile în ceea ce priveşte daunele morale acordate în urma unor accidente rutiere urmează un anume tipar conceput pentru a impresiona justiţia şi opinia publică. De cele mai multe ori, victimele fie sunt din familii nevoiaşe şi fără şcoală, fie provin din familii extrem de numeroase.

La începutul anului 2011, un accident rutier căruia i-au căzut victimă două fetiţe de cinci ani umplea paginile ziarelor locale şi ecranele televiziunilor din Argeş. Cazul cu pricina avea să devină şi un precedent pentru ceea ce este acum un adevărat fenomen, anume afacerile cu durerea oamenilor sau mafia daunelor morale. La vremea respectivă, după un proces neobişnuit de scurt, familia celor două fetiţe a primit, în total, 1 milion de euro. “Procesul nu a durat nici 6 luni, cu tot cu apel. Este o perioadă neobişnuit de scurtă pentru astfel de cazuri, mai ales că vorbim despre o sumă importantă de bani. Familia victimelor nu avea cum să deschidă acţiunea pentru că este vorba despre o familie extrem de săracă, analfabetă care trăieşte într-o casă improvizată din cartoane. Avocatul a mers la ei şi tot el a păstrat şi cea mai mare parte a banilor”, povesteşte o sursă apropiată situaţiei. De atunci şi până acum au trecut doi ani şi am ajuns, din păcate, la situaţia în care o aceeaşi instanţă dă câteva zeci de euro pentru o victimă şi peste 1,7 milioane de euro pentru altă victimă din acelaşi accident rutier, cum arată un caz de la Satu Mare în care societatea Astra Asigurări va face plângere la DNA. Ba mai mult, după o judecată sumară care a presupus, printre altele, şi falsificarea unor documente, s-a trecut la executarea silită a asigurătorului. Acest proces incredibil constituie recordul în ceea ce priveşte daunele morale acordate în România şi, cel mai probabil, în Europa.

Modus operandi la nivel naţional

Cazul din Argeş a fost primul de amploarea, dar nu a rămas ultimul. Mai mult, asistăm la naşterea unei noi meserii. „A luat naştere o categorie întreagă de avocaţi care se ocupă aproape exclusiv cu astfel de cazuri. Ei nu preiau însă orice speţă. Caută cazuri sociale, dramatice, cu impact mediatic. Un părinte care a lăsat singuri trei copii, o familie nevoiaşă care şi-a pierdut unicul copil, cazuri în care sunt implicate personalităţi locale. Astfel, pot impresiona mai uşor completele. Oricum, cea mai mare parte a banilor ajunge la avocat, nu la victime. Vorbim de minimum 60% din despăgubire“, ne explică un avocat. Oamenii îşi aleg până şi instanţele, în funcţie de “potenţialul” judecătorilor şi de costurile procesului. „Este foarte scump să te judeci la Bucureşti şi mult mai ieftin prin diverse alte zone ale ţării. În plus, se naşte un interes la limita dintre legitim şi ilegitim al unora sau altora de a vrea să se judece pe la instanţele respective în măsura în care poţi să influenţezi competenţa. În dreptul internaţional există formula de «forum shopping», adică să te duci să-ţi alegi ţara în care vrei să te judeci. La noi, unde fenomenul este dublat şi de apariţia acelor «avocaţi specializaţi» – specializarea înseamnă preluarea unui caz contra unui onorariu de 50-70% din valoarea despăgubirilor şi gestionarea gratuită a lui, care iar este un fenomen anormal, în condiţiile în care asta este dublată, în măsura posibilităţilor, de alegerea unei instanţe mai generoase –, ajungem la un fenomen cu totul străin de ceea ce înseamnă administrarea corectă a justiţiei“, explică un specialist în drept. De multe ori avocatul este cel care se duce să propună familiei victimelor să pretindă despăgubiri de la societatea care l-a asigurat pe autorul accidentelor. El negociază, el reprezintă victima în instanţă, el se ocupă de obţinerea documentelor care să ateste eventualul handicap major al accidentatului, el îi susţine financiar până la soluţionarea cazurilor.

Efecte asupra tuturor posesorilor de vehicule

Sumele plătite de companiile de asigurări pentru vătămări corporale şi decese provocate de şoferii asiguraţi RCA se dublează de la an la an. Anul trecut, aceste valori au depăşit deja 466 de milioane de lei.

Efectele asupra preţului poliţelor RCA nu vor întârzia să apară, iar acest lucru îl spun atât reprezentanţii companiilor de asigurări, cât şi cei ai brokerilor şi ai supraveghetorului pieţei. Aceasta în contextul în care şi preţul reasigurării pentru RCA este tot mai mare, iar companii de reasigurare renumite pe plan mondial refuză să cuprindă în reasigurare piaţa românească. „Dacă nivelul despăgubirilor pentru vătămări corporale, incluzând daunele morale, va rămâne la fel de ridicat sau va creşte, vom ajunge să plătim prime foarte mari la asigurările RCA, cum este cazul Italiei, unde prima medie ajunge la 2.300-2.500 euro. Asigurătorii nu sunt societăţi de binefacere, iar la capitolul RCA oricum toată piaţa este în pierdere“, continuă aceeaşi sursă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă