20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să vă scrieţi obiectivele

Cum să vă scrieţi obiectivele

Pentru a avea un plan clar privind locul de muncă, stabiliţi-vă obiective realiste, care să vă motiveze, folosind verbe de acţiune şi standarde de măsurare pentru a putea controla pe parcurs îndeplinirea lor. Mai mult, păstraţi obiectivele relevante pentru locul de muncă pe care îl deţineţi, încât să vină în corelaţie cu cele ale departamentului sau companiei din care faceţi parte.

Scrierea unor obiective solide privind performanţa la locul de muncă vă poate ajuta să aveţi succes în carieră. Atunci când le îndepliniţi, nu trebuie să vă opriţi în a vă stabili altele sau în a le actualiza, pentru că doar astfel puteţi avansa în parcursul profesional. Obiectivele care sunt scrise bine trebuie să fie clare, măsurabile, realizabile şi relevante. Site-ul Ehow.com prezintă şase paşi de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care vă propuneţi să vă planificaţi următoarea etapă în carieră.

Pasul 1

Fiţi ambiţioşi, dar, în acelaşi timp, realişti când porniţi să vă scrieţi obiectivele profesionale. Trebuie ţinut cont că obiectivele sunt menite să ajute şi să motiveze, şi nu să demoralizeze. Având un scop profesionla greu de atins, neîndeplinirea lui poate duce la o dezamăgire. Din acest motiv, analizaţi cu atenţie nevoile şi nivelul de la care plecaţi.

Dacă vă propuneţi un obiectiv greu de atins, puteţi să-l atingeţi în timp, prin parcurgerea mai multor etape.

Pasul 2

Atunci când vă scrieţi obectivele pe o foaie de hârtie, folosiţi verbe de acţiune sau cuvinte care să descrie acţiuni sau activităţi. De exemplu, verbe precum „a produce, a vinde, a invita, a contacta etc. Evitaţi negaţiile sau propoziţiile eliptice.

Pasul 3

Folositi cifre sau alte standarde de măsurare ori de câte ori este posibil atunci când vă redactaţi obiectivele. Utilizaţi cantităţi, perioade de timp, care vă pot delimita într-un mod obiectiv un plan.

Pasul 4

Păstraţi obiectivele relevante pentru locul de muncă pe care îl deţineţi, încât să vină în corelaţie cu cele ale departamentului sau companiei din care faceţi parte. Asta, dacă nu vă propuneţi să părăsiţi firma, iar obiectivul în sine este schimbarea locului de muncă. Nivelul de performanţă pe care vreţi să-l atingeţi la birou trebui să fie în strânsă leagătură cu cel stabilit de conducere. De exemplu, în cazul în care unul dintre obiectivele pe care îl stabiliţi este de a creşte vânzările cu 5% la fiecare şase luni, procentul trebuie să vină în întâmpinarea aşteptărilor şefului.

Pasul 5

Fixaţi-vă termene-limită pentru îndeplinirea obiectivelor. Dacă nu se poate cu exactitate, în¬cercaţi cu aproximaţie, pentru că astfel puteţi controla pe parcurs îndeplinirea scopului. Un obiectiv fără un termen limită nu este un scop, ci o sugestie.

Pasul 6

Aflaţi cum obiectivele personale privind locul de muncă se încadrează în limitele criteriilor procesului de evaluare a performanţei. Există situaţii în care aşteptările dumneavoastră să fie mai specifice decât cele stabilite de supraveghetor sau manager. Astfel, obiectivele profesionale pot reprezenta la un moment dat un criteriu eficient de evaluare pentru superiori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă