7.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să folosiţi relaţiile pentru a vă angaja

Cum să folosiţi relaţiile pentru a vă angaja

Networkingul, un mod de promovare atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală, poate oferi şansa găsirii unui job sau a unui partener de afaceri.

Cum multe joburi va­cante sunt cu­nos­­cute doar de către cei din inte­rio­rul unei organizaţii, o referinţă sau un pont la momentul potrivit poate fi o ocazie bună pentru găsirea unui loc de muncă. „Networkingul se practică în recrutare, atât în căutarea de joburi de către candidaţi, cât şi în selectarea candidaţilor de către angajatori”, precizează Mirela Marinescu, recruitment director al grupului APT. Networking reprezintă un concept care poate fi adap­tat cu succes în găsirea unui loc de muncă pe baza dezvoltării unei largi reţele de cunoştinţe. „Dacă «network» înseamnă reţea, legă­tură, atunci «networking» înseamnă construirea unei reţele”, explică Ana-Maria Vi­garu, manager Viany Con­sul­ting, care crede că, dacă în viaţa privată apelăm la cunoştinţe şi rude pentru a primi un sfat sau o recomandare, putem face acest lucru şi pe plan profesional.

Oferiţi recomandări

„Networkingul mai sem­ni­fică şi alegerea interdependenţei în locul izolării, astfel încât pune în contact oamenii şi infor­maţia în beneficiul reciproc al tuturor celor implicaţi”, completează Vigaru. În plus, Diana Andrees­cu, managing partner Global HR, specifică faptul că networkingul repre­zintă socializare şi că este benefic atât timp cât ştim ce dorim să obţinem de la o astfel de reţea şi cum să o gestionăm în timp. Pentru a putea întreţine o astfel de reţea, participanţii trebuie să respecte anumite „reguli”, care le pot creşte beneficiile în cadrul acesteia. „Regula de bază este seriozitatea. Sinceritatea şi comunicarea directă duc, de asemenea, la un networking eficient şi durabil”, spune Andreescu, care susţine că deschiderea pe care o manifestăm influenţează direct modul în care persoanele din reţeaua respectivă vor interacţiona.

Pe lângă asta, Ana-Maria Vi­garu adaugă că o normă im­por­tantă este reciprocitatea, fără de care nu putem primi re­comandări din partea membri­lor anumitor grupuri, fără a oferi la rândul nostru ajutor. „Pentru a profita la maximum de beneficiile networkingului trebuie să existe o balanţă între ceea ce oferim şi ceea ce primim, dar asta nu înseamnă că trebuie să ţinem socoteala fixă a tuturor recomandărilor”, precizează Vigaru. În plus, specialistul recomandă ca, pe lângă întâlnirile formale, să încercăm şi socializarea pe alte subiecte pentru găsirea a altceva în comun pe lângă mediul profesional.

Folosiţi agenda telefonică

Construirea unei relaţii se bazează pe interacţiunea şi co­ne­xiunea între oameni cu in­terese comune, iar orice legă­tură pe care o creăm poate face parte din networkingul nostru. „Relaţiile se pot construi pe mai multe căi: întâlniri diverse pe care le avem de-a lungul timpului, comunicare prin intermediul unor portaluri online de business precum LinkedIn sau participarea la diverse eve­nimente”, exemplifică re­­pre­zentanta Global HR moda­lită­ţile cele mai des întâlnite în cons­truirea unor asemenea relaţii. Criteriile pe baza cărora putem folosi networkingul în căutarea unui job sau a unei idei de afa­ceri pornesc de la preocupările co­mune. Mirela Marinescu apreciază că interesele comune bazate pe căutarea de joburi, de candidaţi, oportunităţi de afaceri sau simpla dorinţă de informare sau promovare sunt printre cele mai importante principii în vederea alăturării la o reţea.

Odată stabilite şi conştien­ti­zate aceste criterii, nu mai ră­mâne decât să formăm reţeaua de care avem nevoie. Ana-Maria Vigaru consideră că, în primul rând, trebuie construită sau consolidată o reţea de cunoştinţe din mediul cald: foşti colegi de facultate, rude îndepărtate, vecini, prieteni sau familie. „Punctul de plecare ar trebui să fie agenda telefonică. În medie, fiecare persoană are peste 250 de cunoştinţe, care la rândul lor au fiecare peste alte 250 de persoane. Nu vor oferi referinţe chiar toţi, dar cu cât mai mulţi, cu atât mai bine”, explică managerul Viany Consulting, care are părerea că există infinite oportunităţi pentru a stabili noi contacte. „La şedinţele şcolare, se pot întâlni posibili afacerişti, cu care se pot stabili uşor legături datorită existenţei de interese comune – copiii”, argumentează Vigaru.

Sunaţi-vă cunoştinţele de ziua lor

Păstrarea contactelor sta­bilite nu este o activitate foarte uşoară, cu atât mai mult cu cât timpul nu este în favoarea noastră. Dar folosirea anumitor tertipuri poate aduce bene­ficii nesperate pentru ambele părţi. „Un telefon de zile aniversare sau de sărbători face minuni, mai ales când persoa­na respectivă nu se aşteaptă, dar networkingul îşi poate face apariţia şi în dialoguri banale – principala condiţie este  ca unul să facă primul pas să stabilească contactul”, crede Ana-Maria Vigaru. Cu toate acestea, Diana Andreescu spune că networkingul nu se limitează la a strânge cărţi de vizită sau contacte; ci este vorba despre o reţea în continuă mişcare, unde vizibilitatea este foarte importantă.

Networkingul poate oferi multe avantaje persoanelor implicate, de la noi joburi până la posibile noi afaceri. „Interac­ţiunea cu un anumit tip de oameni ne poate sprijini să ne dez­voltăm, prin aflarea de informaţii utile sau prin comunicarea cu persoane cu care împărtăşim anumite idei”, susţine Andreescu, care vede în networking şi o componentă de business foarte importantă. În acest sens, Vigaru spune că există mai multe oportunităţi prin folosirea de reţele de afa­ceri decât prin orice altă metodă pentru că o companie, cu cât este mai mare, cu atât este mai greu să stabileşti o legătură, dar dacă avem o cunoştinţă în interiorul acesteia, un parteneriat este în proporţie de 70% rea­lizat. În plus, networkingul este văzut de cei mai mulţi drept un instrument eficient şi mai deloc costisitor.

„Prin networking este ca şi cum am avea o foarte mare «echipă de agenţi de vânzări» care lucrează gratis şi care poate face parte din toate ariile economiei sau chiar din diverse zone geografice ale ţării sau din străi­nătate”, conchide managerul Viany Consulting. 

 

Cum căutaţi un job în reţea

Cereţi recomandări cunoştinţelor pentru întâlniri suplimentare;

Mulţumiţi-le cunoştinţelor întotdeauna pentru recomandări – e-mail-ul este indicat;

Creaţi-vă un „inventar” al tuturor realizărilor dvs. pe plan educaţional, dar şi pe plan profesional, pentru a-l oferi în cazul în­tâlnirii cu un posibil viitor contact;

Faceţi o listă a avantajelor pe care le-aţi oferi ca potenţial angajat;

Să purtaţi în permanenţă cărţi de vizită şi stilou;

Notaţi câteva informaţii pentru a vă aduce aminte detalii
despre o persoană pe care tocmai aţi întâlnit-o pe cartea de vizită sau într-un carneţel;

Când sunteţi parte a unei reţele online, urmăriţi mesajele pe care le trimiteţi şi răspundeţi prompt la cele primite.

Sursa: www.about.com

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...

350 de persoane au participat la căutarea unui băiat de 13 ani care s-a rătăcit în pădure. A fost găsit la o distanță de...

O mobilizare impresionantă a avut loc în județul Mureș, la Sovata, pentru salvarea unui băiat de 13 ani, care s-a rătăcit în pădure în...

Revenire spectaculoasă a lui Real Madrid pe teren propriu cu Borussia Dortmund: 5-2(0-2)

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 5-2, după ce a fost condusă cu 2-0, marţi seara, pe Stadionul...
Ultima oră
Pe aceeași temă