15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum functioneaza perioada de gratie la cardurile de credit

Cum functioneaza perioada de gratie la cardurile de credit

Analistii de la Finzoom au realizat o comparatie intre avantajele si dezavantajele cardurilor de credit de pe piata romaneasca.

Bancile comerciale ofera o perioada de gratie pentru cardurile de credit. Dar mare atentie, pentru ca perioada de gratie se calculeaza pornind de la premisa ca tranzactiile se efectueaza in prima zi a lunii. Perioada afisata este cea maxima, insa pentru a beneficia de aceasta (in exemplul de mai jos – 50 de zile) trebuie folosit creditul in prima zi a acestui interval.

Exemplu:

Daca banca are intervalul 1 – 20 a lunii urmatoare, perioada de gratie se calculeaza in functie de acest interval. Platilor efectuate pe data de 1 a lunii in curs (se ia in calcul o luna de 30 de zile) nu li se va percepe dobanda pana pe data de 20 a lunii urmatoare (posesorul beneficiind astfel de intreaga perioada de gratie de 50 de zile). Insa, daca se efectueaza o plata la comerciant pe data de 28 a lunii in curs (am luat in calcul tot o luna de 30 de zile), pentru suma cheltuita se va percepe dobanda tot incepand cu data de 20 a lunii urmatoare (utilizatorul cardului beneficiind in acest caz numai de 22 de zile de gratie).

Daca pana la sfarsitul perioadei de gratie (in cazul prezentat, data de 20 a lunii urmatoare) posesorul cardului nu achita intreaga suma consumata din credit, acesta trebuie sa returneze bancii suma minima lunara care trebuie se calculeaza in general ca un procent din creditul total utilizat. Daca aceasta suma minima nu este rambursata, posesorul cardului risca sa plateasca penalitati (sub forma dobanzilor penalizatoare care pot fi, in functie de banca, cumulate cu taxe pentru depasirea datei scadente).

TOP 3 carduri, dupa perioada de gratie

Perioadele de gratie disponibile in acest moment pe piata variaza intre 18 si 60 de zile iar in TOP 3 carduri (dupa perioada de gratie) care ofera aceasta facilitate si pentru retragerea de numerar se reagsesc:

1. Produsele MasterCard Standard sau Gold oferite in RON de ATE Bank (55 zile perioada de gratie)
2. Produsele TAROM American Express Clasic sau Premium oferite in RON de Bancpost (55 zile perioada de gratie)
3. Produsele Mastercard Forte, Visa Gold sau Visa Platinium oferite in RON de Banca Transilvania (55 zile perioada de gratie)

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă