Litigiile privind contractele de credit încheiate înainte de 1 octombrie (dată la care va intra în vigoare noul Cod Civil) vor fi soluţionate de instanţe pe baza actualului Cod (care nu are un articol dedicat impreviziunii) şi nu vor beneficia de clauza de impreviziune prevăzută de noul Cod Civil, a declarat, ieri, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Această clauză permite modificarea sensibilă a costurilor care stau la baza unui contract în cazul apariţiei unor evenimente neprevăzute de părţi.
„Legea specifică în mod expres că toate litigiile referitoare la fapte şi acte încheiate înainte de 1 octombrie se judecă după Codul Civil Cuza. Ca în cazul multor alte legi, este vorba despre situaţii tranzitorii. Probabil, câţiva ani, cele mai multe situaţii se vor soluţiona potrivit vechiului Cod Civil”, a spus viceguvernatorul BNR.
Anterior, Olteanu a arătat că băncile trebuie să fie foarte atente la impreviziunea financiară inclusă în noul Cod Civil, întrucât vor putea apărea situaţii în care doar instanţele vor aprecia dacă anumite creşteri ale ratelor pe care le au de plătit debitorii, de exemplu prin materializarea riscului valutar, sunt acceptabile peste un anumit nivel.
Reglementarea scrisorilor de garanţie a fost îmbunătăţită
O altă modificare adusă de noul Cod Civil priveşte reglementarea scrisorii de garanţie. Modificările vor spori încrederea comercianţilor şi vor readuce România în circuitul comercial internaţional şi de trade finance, apreciază directorul Direcţiei Juridic de la BCR, Alexandru Berea.
„Dacă existau numeroase decizii ale instanţelor care au blocat băncile să efectueze plata în cazul executării scrisorilor de garanţie, era normal ca unii comercianţi să nu mai aibă încredere în acest instrument şi în bănci.
Noul Cod Civil aduce, printr-un singur articol cu doar şapte aliniate, posibilitatea de a construi o legislaţie secundară mult mai bună privind garanţiile autonome”, a spus Berea.