2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Crezi că nu te cunoşti destul de bine? Încearcă dezvoltarea personală!

Crezi că nu te cunoşti destul de bine? Încearcă dezvoltarea personală!

Trainerii de dezvoltare personală nu îţi spun ce e bine şi ce e rău. Ei îţi oferă doar cadrul în care tu reuşeşti să comunici cu tine, să te înţelegi şi să iei cele mai bune decizii. Dacă simţi că e soluţia pentru tine, poţi opta pentru un curs de cîteva săptămâni sau de câteva luni. Preţurile încep de la 150 lei pentru un training de două zile şi pot ajunge şi la 450 lei, în funcţie de tipul de curs, dar şi de nevoile tale.

Mihail Muşat (31) a descoperit domeniul dezvoltării personale în urmă cu 11 ani, ca participant, şi i-a plăcut atât de mult, încât au trecut nouă ani de la primul lui curs de formare ca trainer. Cu Mihail poţi învăţa să îţi identifici şi să îţi atingi obiectivele şi să îţi iei viaţa în propriile mâini.

S-a specializat la trei traininguri şi a fost project manager la mai multe firme, ca să înveţe să lucreze cât mai eficient cu oamenii. În 2007, a început să facă life coaching. Programul pe care l-a lansat în România, „Which Way„, dezvoltă „self life coach”, adică oameni care să fie atenţi la propriile nevoi, provocări şi lipsuri şi să îşi ofere soluţii în timp real; practic, „eşti învăţat să-ţi iei viaţa în propriile mâini”, explică Mihail.

Este important ca experienţa căpătată în timpul trainigului să fie integrată în viaţa oamenilor. Începi cu un pre-training, în care antrenorul te ajută să-ţi evaluezi nevoile. Urmează trainingul propriu-zis şi post-trainingul, perioada de implementare. „Ai învăţat despre lucruri noi, dar ce faci cu ele? Provocarea este când trainingurile sunt open, pentru că vin oameni diferiţi, care nu se cunosc între ei, iar experienţa căpătată în timpul cursului se estompează, nu pui în aplicare imediat ceea ce ai învăţat. De aceea este util post-trainingul.”

La un astfel de curs, oamenii se întâlnesc săptămânal, câte trei ore, timp de 6 săptămâni. Mihail lucrează cu grupuri de câte 6-7 oameni. Fiecare dintre ei vine, la curs, cu o întrebare, o frământare personală, la care încearcă să răspundă în scris. Apoi, fiecare îşi stabileşte o provocare pentru întâlnirea următoare, lucru care îi face pe participanţi să devină conştienţi de ceea ce fac, apare „un grad de asumare, de responsabilizare”. Ulterior, fiecare dintre ei va citi ce a scris, dar fără să aştepte feedback- este etapa de ascultare a propriei persoane. În plus, oamenii ajung să fie surse de inspiraţie unii pentru alţii, se deschid mai mult şi leagă prietenii. La sfârşit, fiecare participant le poate oferi feedback, în scris, celorlalţi, şi sugestii practice pentru realizarea obiectivelor propuse de cei din grup.

La Mihail, un training de o zi costă 150 lei, trainingurile mai vechi (cele pe care le-a ţinut de mai mult de trei ori) sunt 450 lei pe zi, iar „Which Way” costă 250 lei -şase săptămîni.

Lucian Ghindă (28) a descoperit domeniul în urmă cu doi ani şi de mai bine de un an ţine, la rîndul lui, cursuri de dezvoltare personală. „Cred că provocarea este să nu vii, la cursuri, cu propria ta viziune despre valorile sau pasiunile participanţilor, ci să încerci să le oferi exerciţii şi informaţii folositoare în viaţă. Să te concentrezi mai mult asupra unui cadru în care ei să evolueze la capacitate maximă.”

Lucian ţine mai mult traininguri open, unde vin predominant tinerii de 19-20 de ani, iar limita de vârstă este undeva la 40 de ani. „Sunt mai multe fete decât băieţi, probabil din cauza modalităţii de învăţare. Fetele preferă, mai degrabă, întâi să înveţe şi apoi să aplice, spre deosebire de băieţi.

Taxa de participare e mică, ca să fie accesibilă pentru cât mai mulţi oameni. De exemplu, trainingul „Comunicarea conştientă” durează 2 zile şi costă 150 lei, iar numărul maxim de participanţi este 20.

Lucian face trainingurile mai mult din pasiune, pentru că banii pe care îi strânge din taxa de participare îi ajung să acopere costurile sălii şi ale materialelor.

Când apelăm la un curs de dezvoltare personală?

Nu trebuie să ai o problemă ca să apelezi la un trainer. Este, mai mult, o preocupare de evoluţie, spune Lucian. „Nu e vorba numai de a schimba, ci de a vrea mai mult, de a fi conştient de potenţialul tău. Simţi că poţi mai mult sau vrei să vezi cum sunt alţii. „

„Este vorba de nevoile tale. Omul ştie ce are nevoie, vede ce poate să facă singur şi atunci îşi caută resursele: o carte, prieteni cu care vorbeşte sau un trainer.”, explică Mihail. El lucrează, de regulă , cu „young professionals”, oameni între 23-35 de ani, din profesii diverse, de la contabili, la studenţi şi antreprenori.

De exemplu, la cursul de comunicare interpersonală pe care îl ţine Lucian în prezent, oamenii vin şi pentru a-şi îmbunătăţi comunicarea cu cei apropiaţi, dar şi pentru ca ei să fie convinşi că şi-au transmis mesajul pe care îl urmăreau sau că sunt înţeleşi corect. De altfel, la toate cursurile de dezvoltare personală, trebuie să scrii ce îţi doreşti să îmbunătăţeşti la tine.

Poţi să rămâi în proiect cât timp simţi nevoia. Sunt oameni care participă la cursuri şi mai mult de un an, pentru că se simt conectaţi cu ei înşişi, este un timp pe care şi-l dedică lor, explică Mihail.

Dacă vrei să fii împăcat la muncă, să nu minţi la interviul de angajare!

Trebuie să descoperi cu adevărat ceea ce îţi place să faci, să îţi identifici pasiunile şi valorile, apoi obiectivele: „unde vreau să ajung?” Contează mult felul în care comunici. Încearcă să găseşti un job în acord cu valorile pe care le ai. Dacă preţuieşti libertatea personală, este bine să îi spui de la început angajatorului acest lucru, recomandă trainerii de dezvoltare personală.
Deşi pare un clişeu, eşecurile nu trebuie luate personal. „Poate ai fost refuzat acum, dar poate ţi se va oferi o poziţie mai bună în cadrul altei companii.”, spune Lucian.

Primele două întrebări la care trebuie să-ţi răspunzi sunt : „Cine sunt?” şi „Ce vreau de la viaţă?”. Apoi, trebuie să te ocupi de imaginea ta: „Cum mă prezint eu pe mine?”, explică Mihail. CV-ul trebuie personalizat pentru fiecare job la care aplici. Scrisoarea de intenţie contează de fiecare dată, chiar dacă nu este menţionată în anunţul de angajare. „Mai bine aplici la 10 joburi, dar ştii că, pentru acelea, ai făcut o treabă de nota 1000”, spune Mihail.

Este bine să vorbeşti despre tine ca persoană, nu numai ca angajat, explică Lucian. „Angajatorul trebuie să ştie care sunt lucrurile care te fac să te simţi bine la locul de muncă.”
Lucian şi Mihail recomandă sinceritatea la un interviu de angajare, pentru că tot te vei întâlni cu ceea ce te deranjează dacă vei sta mult timp în compania respectivă. Aşa că e mai bine să fii sincer de la început. În plus, Lucian îi sfătuieşte pe cei care au rămas fără job să spună la interviu de ce au plecat de la locul de muncă anterior, pentru ca angajatorul să ştie la ce să se aştepte.

Mihail Muşat- a absolvit cursurile Leadership Creative Erisma
– Autor a două cărţi : „Eu cine sunt?”, „Acum”
-Are peste 2000 ore de training

Lucian Ghindă- este trainer certificat de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor
-În prezent, se ocupă de trainingul de comunicare conştientă

Cele mai citite

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă