9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Creşte ceva în economie: impozitele şi amenzile locale

Creşte ceva în economie: impozitele şi amenzile locale

Printr-un proiect de hotărâre, Finanţele vor să actualize cu rata inflaţiei impozitele, taxele şi amenzile locale. După trei ani de pauză, urmează deci o majorare de 16,05%.

 

Cât de mult înseamnă asta în cazul impozitelor pe casă? La un apartament de 2 camere, de 50 mp, situat la periferia Capitalei, cam 15 lei. Ca algoritm, impozitul se calculează pornind de la 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, înmulţită cu coeficientul de amplasare zonală (acesta ţine cont de rangul localităţii – A, B, C, D – şi de poziţionarea imobilului în localitate – central sau periferie). De pildă, valoarea impozabilă a clădirii se înmulţeşte în cel mai rău caz cu 2,6 (Bucureşti, buricul târgului) şi în cel mai bun cu 0,9 (Cuca-Măcăii, periferie).

În urma proiectului de majorare a taxelor şi impozitelor locale, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp, iar pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp (în cazul existenţei utilităţilor în ambele situaţii). Pentru o garsonieră de 30 mp din zona III a Capitalei (Berceni, Militari etc.) noul impozit s-ar calcula aşa: 935 lei x 30 mp x 0,001 x  2,3 (rangul localităţii)=64 lei (scumpirea faţă de 2012 este în acest caz de 8,3 lei). Majorarea se va aplica şi în cazul taxelor pentru eliberarea avizelor şi autorizaţiilor, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi în cazul limitelor minime şi maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.

MF estimează că, prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane de lei în următorii trei ani. Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

De ce majorarea impozitelor e o veste bună

În contextul în care statul caută cu disperare bani în plus la buget (vezi tăierea recentă a investiţiilor publice), impozitele pe proprietate – încă mici în România – erau oarecum în vizor. Indexarea lor cu inflaţia scade şansele unei majorări apropiate a cuantumului (cele 0,1 procente din valoarea impozabilă a clădirii). Rămâne de văzut în ce măsură proprietatea imobiliară multiplă şi mai ales proprietăţile de lux vor scăpa la fel de uşor la anul.    

Cele mai citite

Veste proastă pentru olteni! Alex Mitriță va rata meciul cu Farul

Universitatea Craiova se pregătește pentru o confruntare dificilă cu Farul Constanța în runda cu numărul 14 din Superliga României, dar vestea proastă pentru olteni...

Kylian Mbappe a câștigat procesul cu PSG! Ce sumă colosală a primit francezul

Superstarul francez Kylian Mbappe a câștigat recent un proces împotriva fostului său club, Paris Saint-Germain, obținând o sumă de 55 de milioane de euro...

Fostul director general al Clubului Sportiv Rapid, reținut de DNA pentru luare de mită

Bogdan Vasiliu, fost director general al Clubului Sportiv Rapid, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă