8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Contractele de muncă în România sunt deseori încălcate de angajatori

Contractele de muncă în România sunt deseori încălcate de angajatori

Contractele de muncă în România sunt deseori încălcate de angajatori, iar pedepsele pentru aceste fapte sunt mici şi rareori puse în aplicare, însă drepturile angajaţilor sunt în mare parte respectate, se arată într-un raport al Freedom House, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii Freedom House notează, în raportul lansat marţi, că cei mai mulţi angajaţi români au dreptul să facă parte din sindicate, iar cel puţin cinci organizaţii sindicale funcţionează fără amestecul Guvernului.

Printre categoriile de angajaţi care nu au voie să facă parte din sindicate se numără magistraţii, lucrătorii din penitenciare şi instituţiile de aplicare a legii, procurorii şi oficiali guvernamentali de rang înalt. Aceştia s-au grupat, însă, în diverse organizaţii agreate de lege.

Freedom House precizează că sancţiunile pentru activităţi antisindicale sunt mici şi rareori aplicate. Mai puţin de jumătate din salariaţii români fac parte din organizaţii sindicale, dar mare parte sunt acoperiţi de contracte colective de muncă sau de acorduri de patru ani negociate de Guvern, asociaţii patronale şi sindicate.

Totuşi, contractele de muncă sunt deseori încălcate de angajatori, iar sancţiunile pentru aceste fapte sunt mici şi rareori puse în aplicare.

De asemenea, dreptul la grevă este protejat prin lege, dar angajaţii care nu au dreptul să facă parte din organizaţii sindicale nu pot recurge la această măsură. În plus, persoanele care vor să facă grevă trebuie să epuizeze toate încercările de conciliere cu angajatorul şi să anunţe greva cu 48 de ore înainte.

În ciuda acestor restricţii legale, însă, salariaţii români au protestat intens faţă de tăierile salariale, iar acţiunile de protest din octombrie 2009 au implicat 1,4 milioane de angajaţi din sectorul public, notează Freedon House.

Reprezentanţii organizaţiei au mai reţinut că românii cer mărirea salariilor, având în vedere faptul că nivelul de trai este ameninţat.

Cele mai citite

Dezvăluiri ClothOff, aplicația de pornografie deepfake

O investigație exclusivă realizată de Guardian pentru seria de podcasturi Black Box dezvăluie numele conectate la aplicația care a generat imagini nonconsensuale ale...

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a...

Deținuții din Pentitenciarul Brăila mai pot primi în pachete doar produse feliate, în folie vidată

O nouă restricție se adaugă la lista de interdicții presupuse de executarea unei pedepse în închisoare, pentru că deținuții nu vor mai avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă