Nu s-ar putea a nu se recunoaste ca, prin aceste rapoarte, studii si analize, au fost dezvaluite aspecte ale unor incalcari grave ale normelor de concurenta loiala in Romania, in domenii precum cel bancar, cel energetic, cel farmaceutic sau cel retailer. Cele mai multe dezvaluiri sunt insa secrete ale lui Polichinelle. Este vorba de ceea ce stia toata lumea, numai gardianul concurentei se facea ca nu le stie. Acum nu mai poate spune insa ca nu le stie, caci le-a transformat in dezvaluiri proprii, dar de penalizat tot nu le penalizeaza spre a le eradica. Evident, cu cat sunt mai boacane aceste incalcari ale concurentei loiale, cu atat apare mai kafkiana actuala postura a Consiliului Concurentei de a nu le penaliza, desi le stie! Macar, daca tot nu vrea sa faca ceva din ceea ce trebuie si ii este in menire, era mai bine pe vremea somnolentei: se facea ca nu le stie, si atunci nu era ce sa penalizeze!
Iata cateva dintre dezvaluirile Consiliului Concurentei, care, in conceptia institutiei, nu sunt in regula.
In domeniul bancar: comisioanele mari pentru rambursarea anticipata a creditelor, care leaga clientul „de glie”, nepermitandu-i sa se mute la o alta banca; conditionarea impusa de banci la acordarea unui imprumut de deschiderea unui cont curent si, in unele cazuri, de achizitionarea „la pachet” a unei polite de asigurare; comisioanele imense legate de utilizarea cardurilor la plata. „Banca – spune noul presedinte al Consiliului Concurentei, dl Bodgan Chiritoiu – vrea sa fie sigura de profitul sau, percepand o marja fixa peste indicatorul independent, tot riscul fiind practic la client. Bine, bine, dar atunci lasa-ma sa ma pot muta, daca apare pe piata o banca mai eficienta.” Mai mult, dl Chiritoiu observa novice ca in Romania riscul este asumat doar de client, deoarece banca stabileste o marja fixa si o dobanda variabila, in schimb, in alte state europene creditele se calculeaza la o dobanda fixa, iar institutiile bancare isi asuma astfel si ele o parte din risc.
In domeniul energetic, Consiliul Concurentei depisteaza doua riscuri pentru libera concurenta: infiintarea de catre stat a doua companii mamut, ce pot sa afecteze serios concurenta pe piata si sa ridice probleme legate de ajutorul de stat si contractele opace ale producatorilor de stat cu parteneri privati, care se bucura de tratament preferential, contracte incheiate la preturi defavorabile statului.
In domeniul farmaceutic Consiliul Concurentei incrimineaza monopolul unor farmacii in a vinde medicamente fara prescriptie medicala, utilizarea unor „autorizatii” pentru participarea la licitatii, precum si realizarea unor intelegeri pe verticala care duc la crearea unor carteluri pe piata.
Toate acestea le stia de mult si Grivei. Ceea ce se astepta de la Consiliul Concurentei era sanctionarea lor, nu doar dezvaluirea lor! Sa mai observam ca onor Consiliul Concurentei lasa in afara dezvaluirilor practici notorii, cunoscute de asemenea de absolut toata lumea, care afecteaza grav concurenta loiala, prin intelegeri de piata intre companii sau prin abuzuri de pozitii dominante in piata, ca, de pilda, cartelizarea de ansamblu a dobanzilor intre banci pe seama clientilor, abuzurile de pret si tarifare de servicii ale distribuitorilor de gaze si energie electrica, anomalia concurentiabilitatii doar in piata de energie ieftina din surse hidro intr-o piata globala de energie fara conditii obiective de liberalizare, jaful asupra consumatorilor pacienti rezultand din confiscarea pe segmente a pietei pharma de cativa furnizori.
Pozitia noncombat – stim, dar nu si facem ceva! – a Consiliului Concurentei si, mai ales, ceea ce Consiliul Concurentei se face ca nici macar nu stie au explicatii precise. Se poate observa de la o posta ca toti posibilii incriminati – banci, distribuitori de gaze si electricitate, principalii „baieti destepti” din energie, marile firme pharma – sunt companii straine. si in Romania companiile straine sunt bibelouri de portelan. Nu le atinge nimeni cu nimic! De aceea, companiile straine isi permit in Romania lucruri care nici prin gand nu le-ar trece sa le faca in tarile lor de origine. Pentru ca acolo le da cineva peste mana!