4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Comisioane injumatatite pentru tranzactiile de la Bursa

Comisioane injumatatite pentru tranzactiile de la Bursa

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a injumatatit la 0,04%, comisionul perceput la tranzactiile realizate la Bursa, pentru perioada februarie-iulie, anul acesta.

Este o noua incercare a Comisiei de sprijinire a pietei de capital dupa ce in toamna anului trecut autoritatea a suspendat timp de trei luni taxa la tranzactionare.
"Am aprobat suspendarea tarifelor la ofertele publice initiale de vanzare pentru listarea la Bursa a pachetelor de actiuni detinute de stat la companii", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.
Comisia va suspenda, totodata, pana la sfarsitul anului si comisionul, de 0,08%, pentru tranzactiile cu titluri de stat, iar pentru ofertele publice initiale pentru listarea la Bursa a companiilor care s-au aflat in proprietatea statului sau care se privatizeaza nu va mai cere taxa, de 0,1%, din valoarea operatiunii. Autoritatea pietei de capital a anuntat ca va autoriza imediat si fara costuri documentele de oferta publica initiala pentru companiile la care statul detine participatii.

Reducerea comisioanelor va afecta semnificativ veniturile si incasarile Comisiei, care a fost nevoita sa refaca bugetul din acest an. Principalele surse de finantare ale CNVM sunt veniturile obtinute din comisioanele aplicate tranzactiilor de pe pietele reglementate. "Ne asteptam ca, pentru acest an, cheltuielile cu personalul sa scada cu aproape 20%, iar toate cheltuielile vor fi facute cu maximum de eficienta", a mai spus Anghelache.
CNVM va inlesni si fuziunile dintre firmele de brokeraj, suspendand in perioada 1 februarie-31 decembrie, tarifele percepute pentru modificarea actelor constitutive ale societatilor de intermediere. Pentru acest an, Comisia vrea sa realizeze o monitorizare mult mai exigenta asupra intermediarilor de pe piata de capital. CNVM a retras in ultimele doua luni autorizatiile de functionare ale firmelor de brokeraj Mobinvest si Orizont Vest, ambele din Oradea, si a Central European Investments din Bucuresti, si a restrictionat pentru trei luni activitatea NHL Securities din Bucuresti. Autoritatea a mai suspendat pentru doua saptamani si activitatea SSIF Broker Cluj-Napoca. Autoritatea intentioneaza, de asemenea, sa introduca noi instrumente financiare, inclusiv pentru acoperirea riscului.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă