V-aţi gândit vreodată că forma feţei voastre poate arăta competenţă, autoritate, încredere? Sau mai mult decât atât, că vă poate arăta performanţa economică? Poate să vi se pară surprinzător, dar cei mai mulţi dintre noi judecăm oamenii după înfăţişare.
Cercetări sociologice făcute în diverse ţări au arătat că acei candidaţi politici care sunt atrăgători câştigă de fapt alegerile. Vezi cazul Kennedy. Tot acestea au arătat şi faptul că oamenii atrăgători primesc condamnări mai uşoare la tribunal.
Potrivit profesorului Ross Buck de la Universitatea din Connecticut, SUA, persoanele extrovertite sunt mult mai uşor de „citit”, iar limbajul trupului lor – aici includem şi expresiile faciale – este extrem de accesibil. De aceea, când sunt analizaţi, sunt catalogaţi drept nişte emiţători competenţi şi precişi, făcând impresii iniţiale mai bune decât introvertiţii. Aceştia, în schimb, sunt percepuţi mai mult ca indisponibili afectiv sau insensibili, iar lipsa de expresivitate a feţei este o problemă reală pentru cei din jurul lor.
Stiaţi că există un „sistem de codificare a acţiunilor faciale”? FACS (Facial Action Coding System) a fost inventat de Paul Ekman şi Friesen V. Wallace, iar cu ajutorul lui pot fi identificate 44 de „unităţi de acţiune” facială. Esenţial la acest sistem este faptul că aceste scoruri FACS sunt direct proporţionale cu intensitatea emoţiilor. Ceea ce ne duce cu gândul la corelaţia dintre inteligenţa emoţională a directorilor de companie şi gradul de creştere economică al acesteia.
Abilităţile de comunicare verbală şi nonverbală – spre exemplu, expresiile faciale, care sunt elementul central al acestui articol – ne asigură, în parte, succesul în viaţa socială şi în profesie. Faptul că studiile efectuate până acum ne-au arătat că trăsături de personalitate care sunt asociate cu manifestările de lideri se pot suprapune cu cele care sunt judecate doar prin analiza feţei, ne fac să ne oprim atenţia asupra acestui subiect.