Daca seful dumneavoastra tocmai v-a anuntat ca veti fi disponibilizat, nu trebuie sa cadeti in depresie si sa luati totul in tragic. Specialistii in resurse umane recomanda ca un timp sa va odihniti si apoi sa incepeti in forta cautarea unui alt loc de munca. Ei sunt de parere ca trebuie sa lucrati pentru cautarea si obtinerea unui job ca si cum in asta ar consta slujba dumneavoastra.
Pentru inceput, spun expertii in resurse umane, este foarte importanta pastrarea calmului. Chiar daca vestea concedierii a fost un soc, nu trebuie privita ca un esec in cariera, ci ca o oportunitate de a va regandi cariera profesionala. In fond, daca ati fost disponibilizat, s-ar putea sa primiti niste salarii compensatorii sau sa aveti somaj, ceea ce inseamna ca, un anumit interval, aveti ceva bani.
Stati deoparte un timp
Trainerul Andy Szekely, specialist in persuasiune si influentare, spune ca este important sa apelati la ajutorul celor care au trecut deja printr-o astfel de situatie: "Cautati oameni care au trecut printr-o experienta similara si au scos ceva bun din ea. Dupa ce vorbiti cu ei, veti fi surprins de ideile pe care le veti obtine".
Foarte important, mai spune Andy Szekely, este sa va oferiti un timp de gandire si linistire. "Poate meritati si dumneavoastra doua saptamani de odihna, nu? Oricum, daca sunteti sub stres, nu ganditi limpede si, implicit, aveti sanse mari sa va pripiti. Dati-va timp! E ca un fel de doliu dupa fosta slujba. Dar nu faceti prea mult caz din asta!", spune specialistul.
Autoevaluarea, foarte importanta
In primul rand, spune Vivien Untaru, director general al firmei de resurse umane VON Consulting, este important sa incercati sa va adunati si sa realizati o autoevaluare a ceea ce ati facut pana acum: vreti sa continuati in acelasi domeniu sau vreti sa schimbati directia? "Incepeti procesul de cautare in functie de aceasta decizie", recomanda Vivien Untaru. O autoanaliza personala si profesionala este necesara, spune si Mihaela Lefter, specialist resurse umane la compania de recrutare Skill Team, pentru a va clarifica nevoile, asteptarile si pasiunile. "Daca in urma acestei analize descoperiti ca sunteti pasionat de o anumita activitate, incercati sa vedeti cum puteti transforma acest lucru intr-o meserie", recomanda Mihaela Lefter.
Este extrem de important sa va limpeziti mintea si sa realizati o lista cu minimum 20 de actiuni pe care le-ati putea intreprinde "chiar acum". "Intrebati-va ce ati putea sa faceti, ce oportunitati au aparut si ce proiecte mai vechi, pe care le-ati amanat, devin acum fezabile", spune trainerul Andy Szekely.
Redactati-va CV-ul
Cu un tonus ridicat si cu optimism, porniti apoi in cautarea jobului. Asta nu inseamna ca trebuie sa trimiteti CV-ul la cateva agentii si apoi sa asteptati, poate-poate va suna cineva. Nu! "A cauta o slujba presupune sa fiti activ opt ore pe zi, in acest scop. Practic, «lucrati» la gasirea jobului potrivit pentru dumneavoastra. Trebuie sa va treziti dis-de-dimineata, sa luati ziarele, sa studiati rubricile de specialitate, sa redactati corect si in favoarea dumneavoastra CV-uri si scrisori de intentie, sa va inscrieti in bazele de date ale agentiilor de recrutare, sa va anuntati prietenii, rudele si cunostintele ca vreti un loc de munca intr-un domeniu anume, sa participati la interviuri. E destula treaba!", spune Oana Mosoiu, consultant la compania de resurse umane Ascent Group.
CV-ul trebuie redactat luand in considerare experienta si abilitatile cerute de postul pentru care candidati.
Apelati la servicii de consiliere profesionala
Companiile specializate in consiliere profesionala va pot fi de un real folos: veti avea un CV corect intocmit si veti invata cum si ce sa faceti la interviul de angajare. "In urma consilierii va va fi foarte clar daca si cum va puteti reorienta profesional", subliniaza si Mihaela Lefter.
Tot aici veti afla, spune Alina Botezatu, managing partner la compania de resurse umane Perspective Group, din Bucuresti, ce cursuri ar fi potrivit sa urmati.
In cazul in care aveti experienta mare in domeniu, puteti impartasi din ea altora, ca trainer. Pentru a putea face acest lucru, trebuie sa urmati un curs de tipul "master training performance".
Fiti deschis la relocare!
Daca jobul potrivit personalitatii si pregatirii dumneavoastra este in alta localitate, nu trebuie sa dati inapoi. Specialistii in resurse umane va indeamna chiar sa acceptati relocarea, sa fiti deschis catre aceasta varianta. "Altfel, puteti fi pus in situatia de a accepta un job de compromis pe perioada in care alternativa de locuri de munca este limitata", atrage atentia Vivien Untaru, director general al firmei de resurse umane VON Consulting.