» Interesul celor care vor un loc de munca este maxim pentru slujbe din domeniul IT/software, vanzari si contabilitate.
Rezultatele unui studiu realizat de producatorul autohton de solutii de securitate BitDefender, cu ajutorul unui portal specializat in cercetarea de piata, arata ca romanii isi doresc sa munceasca in sectoare care au cautare pe piata muncii si unde si salariile sunt decente. Studiul arata ca sunt preferate domenii ca IT/software, vanzari si contabilitate. De altfel, si expertii in resurse umane sunt de parere ca, in ultima vreme, sunt tot mai dorite joburi din sectoare precum servicii profesionale (IT, legal, financiar-contabil, resurse umane, accesarea de fonduri europene), farmaceutic, telecomunicatii (telefonie mobila si serviciile asociate precum cele de call-center), inginerie si HoReCa (industria hoteliera si de servicii adiacente).
"Nu este de neglijat nici zona de online deoarece incet, dar sigur, economia dezvolta segmentul de «e-economie»", subliniaza Sorin Faur, director de resurse umane la compania BDO Conti Audit. Mai putin cautate sunt locurile de munca din industria grea, transporturi, sanatate sau constructii, desi si aceste domenii pot oferi joburi interesante.
Recunoasterea conteaza
Studiul BitDefender arata ca beneficiile financiare, oportunitatile de dezvoltare profesionala si orarul de munca flexibil sunt printre cei mai importanti factori in alegerea unui loc de munca. Acestia sunt urmati de contributia la un proiect important si lucrul intr-un mediu tanar si dinamic. Cel mai putin cotat ca avantaj este lucrul intr-o companie multinationala. De asemenea, angajatii romani vor ca munca prestata sa fie una importanta si sa primeasca recunoastere si apreciere pentru rezultatele obtinute. "Ordinea factorilor importanti in luarea unei decizii privind un nou loc de munca depinde de nivelul candidatului", accentueaza Oana Datki, country manager la compania de resurse umane ConsulTeam. Ea spune ca pentru un specialist senior sau manager vor fi foarte importante brandul companiei, stabilitatea acesteia si planurile de dezvoltare.
"In plus, conteaza in continuare atractivitatea pachetului si posibilitatea de dezvoltare profesionala", adauga experta. Specialistii mai considera ca pentru candidatii cu experienta, care au avut o functie de management, mai importanta este urmarea unui plan de cariera. Pentru cei aflati la primul job, spune Sorin Faur, conteaza mult si acumularea unei experiente minime de lucru: "Spre deosebire de anul trecut, cand proaspetii absolventi isi permiteau sa aleaga intre doua-trei oferte, primul criteriu in alegerea jobului fiind salariul si posibilitatile rapide de crestere, astazi ei sunt mult mai dispusi sa accepte orice oferta li se face".
Siguranta, tot mai apreciata
Poate mai important decat domeniile in care se cauta predilect un loc de munca, adauga Sorin Faur, este gradul de stabilitate si de siguranta al jobului. "Surprinzator sau nu, foarte interesante au devenit posturile din administratia publica si serviciile sociale", exemplifica specialistul.
De altfel, spune si experta in resurse umane Mihaela Forgaciu, "pe fondul crizei, candidatii vor posturi care sa le ofere stabilitate, vor manageri cu care sa poata comunica si lucra eficient. Ei vor sa lucreze in companii care le ofera stabilitate, recunoastere si siguranta locului de munca pe termen lung".
De aceea, sunt vizate in special companiile din domeniile considerate "sigure", mai putin afectate de criza. "Un loc de munca stabil si sigur reprezinta o luntre de trecut furtuna, garantia unui venit care poate acoperi facturile si ratele la banci", explica Sorin Faur. El considera ca in continuare posibilitatile de cariera ori accesul la formare profesionala sunt dorite, dar sunt privite mai mult ca beneficii pe care e bine sa le ai. "Acestea nu mai sunt criterii eliminatorii", adauga Sorin Faur.
Ordinea factorilor importanti in luarea unei decizii privind un nou loc de munca depinde de nivelul candidatului." Oana Datki, country manager, ConsulTeam