3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cât îl costă pe un debranşat ţevile RADET din apartament

Cât îl costă pe un debranşat ţevile RADET din apartament

În România ne confruntăm cu o situaţie atipică, dacă ne raportăm la ceea ce se întâmplă în celelalte ţări ale Uniunii Europene referitor la utilizarea sistemelor de încălzire, în cadrul aceluiaşi condominiu.  La noi, în cadrul unui bloc pot exista apartamente încălzite cu centrală termică individuală, cât şi apartamente racordate la sistemul central de încălzire.

Sisteme diferite de încălzire în acelaşi condominiu

De asemenea, sunt permise şi debranşări de la sistemul central de încălzire, în interiorul unei scări de bloc. În celelalte ţări comunitare, situaţii de coabitare în cadrul aceluaişi condominu a două siseme de încălzire nu există, reglementările legislative fiind restrictive.

Din acest motiv, normele de repartizare utilizate în Uniunea Europeană pentru calculul căldurii care revine de exemplu, din utilizarea spaţiilor comune, nu pot fi aplicate la situaţia din România, susţine preşedintele  Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”.

„În aproape 50% din condominiile existente în România sunt apartamente deconectate de la sistemul centralizat care au asigurate alte surse de încălzire. În nicio ţară din Europa nu există vreun condominiu în care să coabiteze două sisteme de încălzire şi, evident, nicio reglementare care să trateze modul de repartizare a energiei termice pentru încălzire în asemenea condominiiÎn aproape toate condominiile din România distribuţia agentului termic în apartamente se face vertical”, a declarat Mihai Mereuţă.

Potrivit noilor reglementări, în cazul unui apartament dintr-un bloc, debranşat de la sistemul central de încălzire, proprietarul nu scapă de plata unor cheltuieli de încălzire. Astfel, acesta nu va avea la factura de întreţinere cheltuieli zero cu încălzirea. În factura proprietarului debranşat se va regăsi cota parte de cheltuieli pentru încălzirea spaţiilor comune ale blocului şi costurile cu energia radiată de ţevile verticale care străbat apartamentul. Aceeaşi situaţie este şi pentru un apartament dotat cu centrală termică individuală.

 Toţi locatarii plătesc pentru ţevile verticale

 Astfel, dacă în cazul unui bloc de locuinţe din UE, contorizat, se aplică o cotă parte fixă de 30-50% reprezentând consumul comun. În România, în cadrul unui bloc contorizat în care există apartamente debranşate,  toţi locatarii plătesc căldura de la spaţiile comune în raport de cota indiviză la care se mai adaugă (pentru absolut toate apartamentele) cantitatea de căldură radiată de ţevile verticale care străbat apartamentele.

„Noile reglementări ale ANRSC (ordinul 343/2010) stabilesc clar că toţi proprietarii (debranşaţi, cu centrală termică individuală şi cei racordaţi la sistemul centralizat) dintr-un bloc plătesc căldura pentru părţile comune şi căldura degajată de ţevile care trec prin apartament. S-a renunţat astfel la situaţia discutabilă în care asociaţia de proprietari stabilea o cotă oarecare pentru debranşaţi şi cei cu centrale proprii”, a precizat Mihai Mereuţă.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Ciolacu și Lasconi, primele declarații după exit poll-uri

Marcel Ciolacu (PSD) și Elena Lasconi (USR), au făcut duminică seara, după închiderea oficială a urnelor, primele declarații, după ce exit poll-urile arată în...
Ultima oră
Pe aceeași temă