15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cât aţi pierdut economisind în lei în 2012

Cât aţi pierdut economisind în lei în 2012

Am comparat randamentul economiilor în lei şi cel al depozitelor în valută, iar veştile sunt proaste. Aţi pierdut în primele opt luni ale anului între 1,4% şi 3,5% în principal economisind în lei faţă de deponenţii în valută.

 

La începutul anului, potrivit statisticilor BNR, un depozit nou constituit în lei aducea un randament mediu de 6,67%. Pe scadenţe, lucrurile sunt diferite, cel mai bine erau remunerate în ianuarie depozitele la 3-6 luni (media pe sistemul bancar era de 7,13%), cele mai mici randamente le găseam, firesc, la scadenţele scurte (6,63% la 1-3 luni), iar la 6-12 luni dobânzile erau de 6,87%. Având în vedere creşterea preţurilor de 3% dacă o raportam la iulie 2011 şi 2,25% în intervalul decembrie 2011-iulie 2012, rezultă că cei care au economisit în lei au obţinut un câştig în termeni reali (raportat la inflaţie).

Să presupunem că avem un depozit pe 12 luni deschis la începutul lunii ianuarie. În 8 luni (ianuarie-august) din dobânda medie de 6,87% pe an s-au acumulat deja 4,58%. Un câştig aproape dublu dacă ne raportăm la inflaţia primelor 7 luni ale anului şi cu mai bine de 1,5% peste cea înregistrată în ultimele 12 luni. Un câştig asemănător (diferenţa este de sub 0,2%) obţinem dacă ne raportăm şi la depozitele cu scadenţă scurtă, de 1-3 luni. Ce se întâmplă însă dacă facem calculele pentru economiile în valută?

Deponenţii în euro, 1,4% în plus

Să presupunem acelaşi depozit, cu o sumă echivalentă în euro şi scadenţă la 12 luni. Dobânzile depozitelor noi în euro pentru scadenţă la 12 luni erau în medie de 3,78% pe an. În 8 luni, câştigul deponentului este dat de dobânda acumulată plus aprecierea euro în faţa leului. La cursul de azi, euro contabilizează un câştig de 3,4%. Adăugăm la asta contribuţia dobânzii la termen aferentă primelor 8 luni (2,58%) şi ajungem la un câştig total de 5,98%. Cum depozitul în lei aduce în 8 luni un câştig din dobândă de numai 4,58, rezultă că cei care ar fi mers pe mâna euro deschizând depozite la termen sunt în câştig cu 1,4% (5,98%-4,58%). Ce s-a întâmplat cu deponenţii în dolari şi franci elveţieni?

Economiile în dolari: câştig suplimentar de 3,5%

BNR nu oferă statistici privind evoluţia randamentelor la depozitele noi ale populaţiei în dolari (la francii elveţieni aveţi doar dobânda de cont curent, sub 0,3%). Să presupunem că în ianuarie dobânzile la termen în dolari ar fi fost egale cu cele din prezent (1,5-3,5% pe an). Presupunând o dobândă medie de 2% la un depozit pe 12 luni, deponentul ar avea până acum un câştig potenţial de 1,33% în primele 8 luni ale anului. La asta se adaugă aprecierea dolarului faţă de leu (6,8%) şi ajungem deja la un câştig de 8,1%. Scăzând randamentul depozitului în lei de 4,58%, tragem linie şi obţi­nem un profit suplimentar de 3,5%. La franci elveţieni, câştigul deponentului vine în principal din aprecierea faţă de leu în 2012 (4,6%). Făcând abstracţie de dobânda la franci, ajungem la un câştig suplimentar de numai 0,2% faţă de economiile în lei.   

Cele mai citite

Ciprian Tătărușanu va da lovitura de start în FCSB – Petrolul Ploiești

Ciprian Tătărușanu, fostul portar al naționalei României și al FCSB, și-a anunțat retragerea din fotbal pe 11 septembrie, la vârsta de 38 de ani,...

Adolescent agresat sexual la un bazin de înot din sectorul 2 al Capitalei

Un bărbat de 58 de ani a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sub acuzația că ar fi agresat sexual,...

Două convoaie militare au fost implicate într-un accident rutier între Galați și Brăila

Două convoaie militare au fost implicate într-un accident între Galați și Brăila joi, 19 septembrie. Cele două convoaie aparțineau armatei franceze și trebuiau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă