19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Bucătar, bun chimist

Bucătar, bun chimist

Pentru a deveni bucătar este important să fiţi 
o persoană ordonată, care are simţ estetic dezvoltat 
şi care poate îmbina aromele ingredientelor.

Meseria de bucătar este una la mare căutare chiar şi în timp de criză, pentru că satisface una dintre nevoile principale ale omului. „Locuri de muncă în domeniu vor exista întotdeauna, pentru că mereu va fi nevoie de mâncare. În plus, datorită promo­vării tot mai puternice a fenomenului gastronomic, în special în televiziune şi online, a devenit o meserie foarte «la modă»”, consideră Cristian Borod (34 de ani), bucătar din Arad şi autorul blogului bucatarmaniac.blogspot.com, care s-a reprofilat după ce timp de opt ani a lucrat ca jurnalist. „Am avut întotdeauna o pasiune pentru gastronomie, iar gătitul a fost cea mai facilă alternativă pentru mine”, explică Borod.
Un bucătar ar trebui să fie, în primul rând, o persoană ordonată şi dornică de a învăţa tot timpul. „În bucătărie, trebuie să fii ordonat, echilibrat, îndemânatic, să ai spirit practic şi înclinaţie spre învăţare”, susţine Adrian Hădean (33 de ani), care se prezintă ca un bucătar-călător pe propriul site – 
www.adihadean.ro. „Gătesc acolo unde mă cheamă prietenii de pe Facebook, oamenii care mă urmă­resc pe Twitter şi cei care-mi citesc blogul şi se inspiră din reţetele postate de mine”, scrie Hădean pe propria pa­gină de internet.
În plus, Cristian Borod precizează că bucătarul este prin definiţie un gurmand, dar trebuie să fie altruist, ca să se bucure de plăcerea altora de a mânca. „Bucătarul este o persoană activă, care se adaptează uşor şi rezistă la stres. Este un perfecţionist, un bun chimist şi, în visele lui cele mai secrete, un artist. Creativitatea este un atu de care nu se poate dispensa şi este prezentă şi atunci când găteşte, dar, nu în ultimul rând, atunci când serveşte mâncarea”, completează Borod.

Plusuri şi minusuri
Meseria de bucătar nu este una care prezintă doar plusuri, mai ales când este vorba de o activitate în mediul profesionist. „Bucătarii petrec cea mai mare parte a timpului lor în bucătărie, iar ritmul de lucru poate deveni uneori nebunesc, mai ales în orele de vârf. Programul de lucru include serile, nopţile şi weekend-urile, ceea ce presupune mai puţin timp petrecut cu prietenii şi familia”, explică Cristian Borod. Pe de altă parte, satisfacţiile pot fi şi ele prezente. „Meseria de bucătar nu este una monotonă, iar cu puţină imaginaţie şi curiozitate, poţi des­coperi şi învăţa în fiecare zi, ceva nou. Plus că este o slujbă bine plă­tită, chiar şi în România”, conchide Borod. Pentru a face faţă, Adrian Hădean recomandă viitorilor bucătari să fie deschişi la nou, să înveţe de la cei mai mari, cât şi de la cei mai mici, să nu creadă că în bucă­tărie există muncă de jos şi, bine­înţeles, să facă mâncare bună.

Informaţii utile

·Un curs de calificare de bucătar costă între 300 şi 500 de lei.

·În evidenţele ANOFM, sunt 105 locuri de muncă vacante pentru bucătari.

•Şcoli celebre de bucătari: „Le Cordon Bleu”, „The Culinary Institute of America”, „The French Culinary Institute”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă